diumenge, 28 de novembre del 2010

Pastís de llimona i merenga

   Aquest és el meu pastís preferit. De fet, el dia del meu aniversari, com que sempre faig els pastissos pensant en el que els agradarà més als altres, me’l vaig dedicar. Quan el vaig aquella vegada només va fallar un poc el tema merenga; però ara, després de totes les proves “merenguístiques” que he fet amb el pastís de la meva mare, aquest obstacle està superat.



Ingredients:

  • Base: la podem fer de diferents maneres, com més ens agradi:
    • Amb una base de galeta: necessitarem 240 grs de galetes tipus Digestive triturades i 70 grs de mantega. Ho mesclam bé i forram la base del motlle (d’uns 20-22 cms)
    • Amb pasta de fulls (“hojaldre”): a mi és la que m’agrada més. Compram una pasta de fulls (si és fresca, millor), i la posam damunt el motlle. Feim forats amb una forqueta i hi posam un full de paper d’al·lumini a sobre; damunt d’aquest posam unes llegums (p.ex unes mongetes), perquè facin pes sobre la massa i aquesta només ens pugi pels costats, no pel centre. La posam al forn uns 20 minuts a 180º  (fins que quedi daurada).
    • Amb pasta brisa (“masa quebrada”): Aquesta massa no puja, per això no cal posar-hi pes a sobre, però si que es convenient fer-hi foradets amb la forqueta. Enfornam també fins que quedi ben daurada.
  • Lemon curd o crema de llimona:
-          250 grs de sucre
-          175 grs de suc de llimona (aproximadament 4 llimones)
-          120 grs de mantega
-          4 ous

  • Merenga:
-          150 grs de sucre
-          50 grs d’aigua
-          3 blancs d’ou
-          un pessic de sal
-          Si en tenim mitja cullaradeta de cremor tàrtar (ajuda a estabilitzar els ous)

Preparació:
  1. Feim la base que més ens agradi: de galeta, de fulls o pasta brisa. Si és de les que es fan al forn deixar que refredin.
  2. Feim la crema de llimona i la deixam refredar. Per veure com es fa, pitjau aquí.
  3. Distribuim la crema de llimona de manera uniforme a damunt la base.
  4. Feim la merenga (per veure la preparació pitjau aquí)
  5. Amb una mànega pastissera anam possant la merenga a damunt, podem fer ratlles, cercles, muntanyetes, o rínxols, els que més ens agradi.

Suggerència:
            Si volem, entre la base i la crema de llimona podríem posar una capa molt fina de xocolata. Per fer-la posam la xocolata al microones (és millor anar fonent-la a la temperatura de descongelació –així ens asseguram que no la cremarem-) i anam vigilant i remenant fins que quedi totalment fosa. Distribuim la xocolata en una capa molt fina i la deixam solidificar. Una vegada forta, posam la crema de llimona a damunt.

5 comentaris:

  1. Hola Paula,
    És tot un honor per mi rebre la teva invitació per conèixer el teu blog.
    Veig que -com jo- ets nova aqui, però val a dir que no has perdut el temps!!! Aquest mes has fet moltíssimes receptes!!!
    M'has tocat la fibra amb el pastís de llimona i merenga: també el meu preferit. Precisament ahir en vaig fer un per portar de postres a casa de l'amiga a qui li vaig dedicar el post "Lemon Pie".
    T'enllaço a la meva llista de blogs per que més gent et conegui i pugui veure les meravelloses fotografies que fas, i la resta de receptes.
    Benvinguda a aquest immens món dels blogs de cuina. Crec que no ens hem de desanimar per rebre pocs comentaris, encara que hi ha moments que les forces flaquegen, crec que em de seguir perque fem allò que ens agrada i al cap i a la fi, ho fem per nosaltres, no?
    Una abraçada,
    Mglòria de Gourmenderies

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per visitar el meu bloc!M’ha fet molta il•lusió! Tens tota la raó amb els comentaris; jo abans ho veia des de l’altra banda de la barrera i sempre pensava “els diria que m’agrada però ells ja ho saben”; doncs no, ara veig que fa molta il.lusió saber que als altres també els agrada el que has fet amb tanta dedicació, però l’important és que feim una cosa que ens agrada i això ja és suficient. Ja m’he fet seguidora teva. Et seguiré activament. Una abraçada

    ResponElimina
  3. Hola de nou Paula,
    Ja veus, torno a ser aqui... es que com que al bon tiberi els fogons sempre estan ocupats.. he passat a veure que si coïa.. ufff, menys mal que avui estas de descans.. perque sinó és una frustració per tots aquells que no hi podem dedicar tot el temps que volem... encara que a casa meva, com en la majoria, hi mengem cada dia.. pero cuina pim-pam, això sino molt sana, amb molta verdura!
    Fins aviat,
    mglòria de Gourmenderies

    ResponElimina
  4. Hola MGlòria!! Encantada que et passegis per aquesta cuina!!Per aquí també hi ha poc temps entre setmana. El que passa és que tenim un bon parell de tuppers congelats (és a dir, moltes receptes ja fetes amb fotos de quan encara no existia el bloc) i per això, pareix que cuinam com a bojos (que ja ens agradaria, però també menjam cuina pim-pam com dius). Demà vespre esper tenir temps per un nou post (una crema de xampinyons o una quiche). Una abraçada, Paula

    ResponElimina
  5. una cosa pendenta que teng es el lemon curd , aqui veig una recepta per fer-lo
    el pastis una maravella , queda apuntat
    mmmmmm bonisim !!!

    ResponElimina