dimarts, 18 de gener del 2011

Conserva de carxofes


Els fogons de Bon Tiberi funcionen a ple rendiment. Avui doble entrada, una de cada un dels dos membres de Bon Tiberi: la conserva de carxofes d'en Xisco i el soufflé de pollastre de na Paula!!
 


Sempre hi ha un motiu darrera tota acció humana, i darrera aquesta recepta, com és lògic, també n'hi ha. Per participar al primer concurs sobre aperitius ens vàrem repartir la feina, pensar un aperitiu per hom. (A hores d'ara ja deveu haver descobert que darrera Bontiberi hi ha dues persones, això sí una més activa que l'altre...) Bé idò vaig començar a pensar i pensar i al final em vaig decidir per un aperitiu amb carxofa entre altres ingredients. Vaig anar agafar un pot de conserva de carxofes i ... vaig pensar compartir la recepta amb tots vosaltres. Es una recepta tan senzilla com efectiva, pràctica i amb infinitat més d'adjectius.


Ingredients

Carxofes
Aigua (2/3)
Vinagre (1/3)
Oli d'oliva 


Preparació :

Pelam les carxofes, netejam el cor i les tallam a trossos tal com volem que quedin. Les deixam reposar dins un bol amb aigua i suc de llimona, per evitar l'oxidació i aconseguir mantenir el seu color natural.
Posam dins una olla l'aigua i el vinagre , en la proporció especificada abans, (es pot fer mitat i mitat per a cada líquid, es sol fer aquesta proporció quan ens trobam amb un vinagre de baixa qualitat, però normalment tots els vinagres que poden trobar avui en dia són tan bons que amb una tercera part és més que suficient).
Quan l'aigua comenci a bullir tiram els trossos de carxofa a poc a poc per evitar que l'aigua perdi el bull, aquest baixada de temperatura podria comportar el canvi de color, però si feim poca quantitat no sol haver hi problema. Els hi deixam 8 minuts, comptats a partir de la seva entrada dins l'aigua. Passat el temps els treim i els deixam eixugar i llavors ja els podem col·locar dins els recipients que haurem escollits. La col·locació és més important del que pot semblar, ja que a més a més d'aprofitar més l'espai també aconseguirem que quedi menys aire dins el pot així evitarem que es facin malbé i de rebot estalviarem oli. Aquests pots tapats poden durar un any inclús més es convenient escriure la data al pot. Hi ha gent que aprofita l'aigua del bullir per omplir els pots, això fa que s'hagin de tornar bullir els pots per tal d'aconseguir que es puguin conservar en bones condicions. Si usam oli aconseguirem el mateix resultat sense haver de tornar bullir els pots. 


També podem fer servir llimones en lloc de vinagre. A l'aigua de bullir hi podem posar el suc de dues llimones  per cada mig quilo així com també els trossos de pell. El resultat es espectacular  pel que fa al color i al gust . Provau-ho!!!


20 comentaris:

  1. uuuuuuuuaaaaaau !!!!! m'agraden las escarxofes , aqui deim escaxofes aixi com sona jejeje

    teng una anécdota , no m'agradaban , pero cuant vaig tenir la meva filla gran , per sortir del hospital en van dur aquell dia una truite de escarxofes, i en va dir la comare si no t'ho acaas tot no et donarem l'alta .. bueeeenoooo
    vaig agafar la triute i ñam ñam pendintre .
    desde aquell día m'agreden , aixi que ja veus sempre ho record aixo cada cop que en menju
    bonisimas mmmmm
    basades

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'has fet recordar el que m'explica ma mare. Ella n'havia menjat però quan va quedar en estat de mi (que m'havia de tenir a mi; no malpenseu, porcs), li agafaven unes agrors d'estómac que només se li passaven si es menjava una carxofa, encara que sigués crua amb vinagre i oli. El cas és que des d'aleshores es deleix per les carxofes de qualsevol forma i manera: al forn, en truita, en conserva, fregides, en amanida i crues amb vinagreta. I el cas és que a mi em passa exactament igual des d'abans de tenir ús de raó.

      Elimina
  2. Justament ahir el meu pare va portar de mercabarna una caixa sencera de carxofes (es que té una empresa allà) i aquesta recepta m'anirà la mar de bé per fer-ne la meitat o així que sino després es posen negres i ja s'han de tirar!

    Moltes gràcies per ensenyar-la :)

    ResponElimina
  3. Las alcachofas m apasionan, no me canso de comerlas. me anoto tu receta que se ve muy interesante. un beso.

    ResponElimina
  4. A nosaltres les escarxofes també ens encanten!! En Jordi les fa en blanqueta i també queden molt bones. Provarem aquesta conserva!

    ResponElimina
  5. Si, senyor!! Així m'agrada! Veig que l'altra part de BonTiberi s'està posant les piles i amb una bona recepta! A continuar, eh? Paula

    Avui ens hem superat amb dues receptes, aquesta i el nostre soufflé de pollastre!!

    ResponElimina
  6. Paula me gustan mucho las alcachofas pero en conserva no tanto.pero va bien saberlo como hacer la conserva
    peto
    miquel

    ResponElimina
  7. Una reecpta ideal ara que les carxofes surten tan bones. No he fet mai conserva de carxofes, però ha de quedar boníssima!

    ResponElimina
  8. A mi es que les carxofes m'encanten!!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  9. Paula, el segon d'abord encara que hi faci poc, en aquest cas!, sempre hi és necessari, si més no pel recolzament, a continua amb ànims aquesta gesta.
    Jo no sabria quina de les dues triar si hagués d'adjudicar un premi, totes dues són fantàstiques. Els bols del xufle són xulíssims, m'encanten! i la foto ha quedat molt vistosa.
    Una forta abraçada.

    ResponElimina
  10. jo se d'un que si veu la recepta em fa fer 100 pots coma mínim!!! queda apuntada! gràcies guapa. petonets

    ResponElimina
  11. Ole mi Paula...siempre sorprendiendo...que bien!!!
    M'envias un potet?
    petons

    ResponElimina
  12. Hola Paula,

    Me encanta esta forma tan deliciosa de preparar las alcachofas para poder disfrutarlas en cualquier época del año. Tienen que estar deliciosas.

    Un besito,

    Sacer

    ResponElimina
  13. m'encanten les carxofes i així en conserva casolana han d'estar de vici, felicitats al xef!! I a la xef pel super soufflé! ;)

    ResponElimina
  14. Oh! Avui he descobert dues coses: 1) Com es fan les carxofes en conserva 2) Que darrera dels fogons del Bon Tiberi hi ha 4 mans expertes en la cuina... Doncs felicitats! Petonets,

    ResponElimina
  15. Me l'apunto per preparar aquesta conserva a casa, no n'he fet mai, i em fa il·lusió, a veure si em queda igual de bé que a vosaltres!

    ResponElimina
  16. M'encanten les carxofes, m'apunto aquesta recepta, aviam si m'animo a fer-la, tenen que quedar boníssimes!

    Petonets

    ResponElimina
  17. Mmmm! M'encanten les carxofes!!! I aquestes que has preparat tenen una pinta estupenda...
    Vaig a tafanejar una mica més pel blog, és la primera vegada que hi entro i segur que no serà la darrera!

    Fins aviat!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  18. Ja he copiat la recepta!! les carxofes també m´agraden molt i penso que és una forma boníssima de poder gaudir-les tot l´any...un petonàs

    ResponElimina
  19. a casa hi ha autèntics addictes a les carxofes,.... així és que aquesta recepta triomfa segur!!.... si aconsegueixo que en deixin algunes per la conseva!!

    Una abraçada

    ResponElimina