Whole kitchen en la seva Proposta Salada per al mes de Gener ens convida a preparar tot un clàssic de la gastronomia francesa, un Soufflé.
Por favor, para ver la receta en castellano, pulsad el botón del traductor situado en el lateral derecho del blog. Gracias!!
La paraula soufflé prové del participi passat del verb bufar en francés, designant així una preparació culinària que es fa amb blancs d’ou de manera que quan es posen al forn s’infla.
Aquest preparat a base d’ ou sempre van acompanyats d’un puré, beixamel o nata que serà la que li donarà el sabor predominant.
Els souflés es poden fer en principi en qualsevol recipient, però hi ha uns recipients especials per això: els ramekin.
Quan vaig veure que la proposta de Whole Kitchen (la primera en la que particip) era preparar un soufflé em vaig alegrar molt, perquè mai n’havia fet cap i suposava un nou repte culinari. Això no obstant, prest van començar a sorgir dubtes: de què preparo el soufllé? I on el faig perquè no tenc ramekin?
Després de descartar altres opcions vaig decidir provar de fer un soufflé de pollastre, i utilizar uns recipients nous que m’havíen duit els Reis (són macos, eh??)
El soufflé va ser bastant senzill de fer i també va sortir força bo. Segurament prest en tornaré a fer un, però aquesta vegada el faré dolç; potser de xocolata; ja us ho contaré!!
Anem a la recepta,
Ingredients:
4 ous mitjans
3 piteres de pollastre
3 cullerades de tomàquet fregit
500 grs de beixamel. Per preparar-la necessitarem:
1 cullerada d’oli d’oliva
25 grs de mantega
55 grs de farina
1 culleradeta de sal
400 grs de llet sencera
1 pessic de pebre bo
1 pessic de nou moscada
Preparació:
- Primer de tot preparam la carn, per això bullim les piteres i les reservam.
- A continuació, hem de preparar la salsa beixamel. Jo la vaig preparar amb la TMX:
- Posam a la TMX l’oli i la mantega i programam 1 minut, 100º, velocitat 2.
- Afegim la farina i programam 2 minuts, 100º C, velocitat 1..
- Finalment incorporam la resta d’ingredients de la beixamel i els mesclam 5 segons, velocitat 7 i programam 8 minuts, 100º, velocitat 4.
- Provam la beixamel i rectificam, si cal, el sabor afegint més sal o /i nou moscada.
- Pujam els blancs de l’ou amb les varetes elèctriques. Ens han de quedar a punt de neu fort, de manera que quan girem el bol on les hem pujades els ous no es desplacin.
- Trituram el pollastre i ho mesclam amb la beixamel. Jo vaig afegir la carn a la TMX on hi havia la beixamel i vaig programar un minut a velocitat 5-10, a fi de que quedàs tot ben esmicolat.
- A continuació incorporam la mescla de la beixamel i la carn als ous pujats i ho mesclam tot be, perquè quedi tot ben integrat.
- Encalentim el forn a 180ºC i enfornam els soufflés. Jo els hi vaig tenir uns 35 minuts fins que vàren agafar un color daurat.
- Servir inmediatament a la taula i a menjar perquè baixen molt ràpid!
se ve muy rico. Bss.
ResponEliminaets un crac Paula!!! t'han quedat fantàstics!!! i si que son macos aquests platets!!! petonets guapa
ResponEliminaPaula no son santo de mi devocion los souflers, pero estos tuyos se ven muy bien y estos modelos de moldes aun mas.
ResponEliminapeto miquel
Lo de los 38 comments es casualidad pero te digo que estoy feliz...
ResponEliminaya sabes que por este blog tengo algo de predilección...porque lo he visto desde el principio...te veo en el grupo FB, y nos vamos siguiendo mutumamente...
qual se vol dia hauriem de fer una quedada amb un cafetet o algo...no? jijiji
petonets mil!
Si que esteu a ple rendiment, quina organització!
ResponEliminaJo no he fet mai soufflé així que m'espero que pengis el de xocolata per poder triar;)
Té molt bona pinta!
Petonets.
Molt original de pollastre!!! jo tampoc m'he fet mai. No sé perquè em fa respecte....
ResponEliminaLa presentació és molt bonica. I la beixamel!? Quina luxe haver-la fet tu. Aquesta deu ser deliciosa. Jo vaig anar a allò més fàcil. M'heu de perdonar els bons cuiners.
ResponEliminaNo et puc dir que provaré aquesta recepta, perquè el soufflé no m'ha acabat de convèncer. Però la tindré present per si mai m'hi torno a engrescar.
Una abraçada!
Me encanta este soufflé. Tiene que estar muy rico. Y los cuenquitos para presentarlo son una monada. Vaya buen gusto que tuvieron los reyes.
ResponEliminaUn besito,
Sacer
Quina por que em fan! sembla que hagin de petar en qualsevol moment...jo he provat el típic de formatge. Tindré en compte aquesta recepta,
ResponEliminaHola Paula!
ResponEliminaMolt, molt macos els teus nous recipients!! Diga-li a qui et va fer el regal de part meva que té molt de gust!
I ara a la recepta: No n'he fet mai de soufflé. Penso que em farà xof al sortir del forn .. però aquests dies m'estic animant veient com ho expliqueu. Espero també la recepta dolça per decidir quin faig. Petonets,
Luisa: gracias por la visita!
ResponEliminaJudith: gràcies!! Ara els veuràs moolt per aquí aquests platets tans xulos que tenc!
Miquel: yo no había hecho nunca ningún soufflé y la verdad es que quedó muy bueno!
Manu: gracias, la verdad es que has visto crecer este blog desde el principio!! Y lo de los comentarios anima y mucho!! Esto se entiende y valora sólo cuando tienes un blog, cuando estás al otro lado de la barrera no se ve la ilusión y ganas que ponemos en cada entrada! Un abrazo!
Mònica: ja tenc pensat com fer-lo i tot! ara només falta que em surti be i bo!
Catieu: quan li vaig dir a la meva mare que havia fet un souffle, em va dir "un soufflé, però això és molt difícil, no?". I la veritat és que no ho és tant, ja em diràs si ho proves.
Nyanyels: l'inconvenient de fer la beixamel és que quan t'hi acostumes ja no t'agraden les que venen fetes!
Sacerdotisa: gracias!!
Cristina: a mi em feien patir els recipients, que no els havia posat mai al forn i només pensava quin disgust si se'n trenca algun!! Però a part de bonics, són bons!!
Eri: ja li diré, je!je! Aquest és molt bo, però entre un de xocolata i un de pollastre, em sembla que guanyarà el de xocolata!!
M'agrada la idea del soufflé de pollastre, una molt bona opció!
ResponEliminaPetons
Caram! La teva arribada a whole kitchen serà un abans i un després!
ResponEliminaJo encara no he fet mai cap sufflé i això que tinc aquests motlles típics que no recordo com has anomenat.. i els utilizo per fer ous al plat (semblants als que feu a mallorca i que m'encanten!), per fer postres de xocolata, per servir el gelat..
Aquest soufflé de pollastre devia estar genial de gust! perqué amb la pinta que tenen ja parlen sols!!!
EM PODRIE-HO DIR D´ON VE LA PARAULA TIBERI????
ResponEliminaHola Anònim!
ResponEliminaSegons el Diccionari Català-Valencià-Balear la paraula Tiberi vol dir menjada suculenta, sobretot si és col·lectiva o festosa. És l'equivalent a una "comilona o cuchipanda" en castellà. A Mallorca l'expressió Bon Tiberi s'utilitza, per tant, per dir que s'ha fet una bona menjada.