diumenge, 14 de novembre del 2010

Sachertorte

Aquesta recepta, encara que duu un poc de feina, és fàcil de fer i deixa satisfet a qualsevol, fins i tot als que no són molt “xocolaters”. A més, és una recepta que, no només es pot preparar el dia anterior, sinó que millora si la deixam reposar un dia. Així que és un pastís molt agraït.

Història de la Sacher Torte
Una de les tortades més mítiques del món és la Sacher, anomenada també Sachertorte.
Segons conta la història, aquests pastís fou creat el 1832 a Viena. El príncep Klemens Wenzel Lothar von Metternich va demanar als seus cuiners un pastís especial per sorprendre al seus importants convidats. L’atzar va voler que el cap de cuina estigués malalt de manera que va ser un aprenent, Franz Sacher, qui, amb només 16 anys, va haver de salvar la situació creant una tortada que va suposar un referent per tota la pastisseria posterior: la Sachertorte.
   L’ èxit d’aquest pastís l’ha convertit en un dels símbols de Viena. La recepta apareix a gairebé tots els llibres de pastissos de xocolata, però la Sacher original només es fa a Viena i a Salzburg. De fet, la marca “Original Sachertorte” fou registrada per l’hotel Sacher (inaugurat pel fill del creador de la tarta al 1876), i la seva recepta és mantinguda en el més rigorós secret. La fama de la Sachertorte és tan gran, que es calcula que a l’hotel se’n fan més de 360.000 unitats anuals, i a través de la seva pàgina web en venen en capsetes de fusta a tots els països (http://www.sacher.com/en-original-sacher-tart.htm )
Recepta:
Ingredients:
Tortada:
6 blancs d’ou
40 grs de sucre
1 pessic de sal
200 grs de xocolata fondant (tipus Nestlé postres)
120 grs de mantega
150 grs de sucre
6 vermells d’ ou
120 grs de farina de rebosteria
1 culleradeta de llevat químic
Si es vol, un poc de conyac (uns 50 grs)
Un pot de confitura d’albercoc
Cobertura :
200 grs de xocolata fondant
200 grs de nata líquida
70 grs de mantega
Preparació:
  1. Col.locam la papallona a la TMX, posam els blancs d’ou, el sucre i la sal. Programam 4 minuts, velocitat 4 i reservam dins un bol.
  2. Afegim la xocolata i feim bocins, programant 10 segons, velocitat 5-10.
  3. Després, anam afegint la mantega i el sucre. Deixar 4 minuts, 37º, velocitat 2. Comprovam que la xocolata està ben fosa.
  4. Posam velocitat 4, sense temperatura i anam incorporant els vermells d’ou, un a un. Si velem, podem anar incorporant el conyac.
  5. Afegim la farina i el llevat. Mesclam uns segons a velocitat 3.
  6. Incorporam aquesta mescla als blancs d’ous que havíem reservat i anam mesclant fins que quedi una pasta homogènia.
  7. Aquesta pasta la posarem a un motlle d’uns 22 cms de diàmetre. Enfornam uns 40 – 45 minuts a 180º.
  8. La retiram del forn i deixam refredar un poc.
Muntatge de la Sacher:
  1. Dividim el pastís en dues capes, i untam la part inferior amb la confitura d’albercoc. Si la confitura no és prou fina, es pot triturar uns segons a velocitat 5-10. Tornam a tapar el pastís.
  2. Cobertura:
    1. Posam la nata a la TMX i programam 5 minuts a 100º, velocitat 1.
    2. Anam afegint els bocins de xocolata, i després afegim la mantega i anam augmentant la velocitat progressivament per tal que quedi tot ben mesclat.
    3. Repartim la cobertura damunt el pastís, ajudant-nos d’una espàtula.
  3. Pel que fa a la decoració, és tradicional escriure damunt la tortada amb xocolata blanc la paraula Sacher amb lletres molt fines. També es pot decorar amb unes fruites vermelles, o amb llimadures de xocolata.
Ara ja només ens cal asseure’ns a la taula per acabar de menjar un bon tiberi!!

1 comentari:

  1. ésta casi la vamos a poner como receta mallorquina No? con tanto alemanote que hay por aquí....yo tengo alguna que otra receta de la isla a ver si entre tú y yo las tenemos todas...
    Hay que mejorar mi ensaimada...
    Gracias por ser mi seguidora 101
    besos

    ResponElimina