dilluns, 28 de febrer del 2011

Crêpes




Whole Kitchen en la seva proposta dolça per al mes de Febrer ens convida a preparar tot un clàssic de la gastronomia francesa: Crêpes

Una de les coses que em va fer decidir a participar en els reptes de Whole Kitchen va ser el fet de poder preparar receptes que potser no hagués fet mai. Així, amb les seves propostes he après a fer Soufflés, massa de fulls, pasta fresca i ara crêpes. De totes les propostes que he fet fins ara aquesta és la més senzilla de preparar i fer. Realment, fa temps que volia intentar fer crêpes però mai n’havia arribat a fer. He de confessar que em va agradar fer-ne i varen ser molt bones. A més, són molt versàtils perquè es poden fer salades o dolces i amb tots els farciments que se’ns puguin ocórrer.
Quan vaig dir a casa que havia de preparar crêpes ja m’imaginava fent combinacions estranyes, però em varen desmuntar el projecte quan em vàren dir: “Faràs crêpes de xocolata, no?”...Òbviament, ja us podeu imaginar de què les faig farcir...de xocolata! Així i tot, com que es fan distribuint la massa a cullerades damunt la paella podem fer crêpes de diferents farciments . I de què més en vaig farcir??? Les meves portaven melmelada de maduixa i bocins de maduixa tallats. I varen ser boníssimes!!


La paraula crêpe vol dir doblegat, ondulat. Els seus orígens es troben a França a la zona de Bretanya on es consumeixen a diari, però sobretot durant la Festa de la Candelera el 2 de febrer. Trobam homònims de les crêpes a molts de països com Rússia (blinis), Mèxic (tacos), Hongria (palacsinta) o Itàlia (canellonni).
Les crêpes són primes i sense llevat, es fan amb una paella plana i es dobleguen amb algun tipus de farciment. Es fan des de fa més d’un mil·leni  a partir d’un senzill batut de farina, llet i/o aigua i ou. La seva delicadesa radica precisament en què són unes pastes molt primes. La mescla s’ha de fer amb molta cura per tal de minimitzar la formació de gluten, es deixa reposar més o menys una hora per tal que les proteïnes i el midó absorbeixin aigua i les bombolles d’aire augmentin i fugin. Finalment, les crêpes es cuinen uns minuts per cada cara.
Per fer aquesta recepta he seguit la que ens indicaven com a mostra a Whole Kitchen que és la de Piere Hermé.

Ingredients (per a 6 crêpes aproximadament)
2 ous
10 grs de mantega
100 grs de farina
2,5 grs de sal
1/2 beina de vainilla
250 ml de llet sencera
30 ml d’aigua

Preparació:
  1. Obrim la beina de vainilla fins que poguem extreure els grans.
  2. Anam mesclant a un bol els ous amb la farina, la sal i la vainilla.
  3. Afegim la mantega fosa, la llet i l’aigua.
  4. Deixam reposar la massa una o dues hores a temperatura ambient.
  5. Segons la recepta de Whole Kitchen abans de començar a fer les crêpes hem d’afegir a la massa 10 ml d’aigua (jo no ho vaig fer)
  6. Necessitam una paella que sigui antiadherent i plana. La posam al foc perquè es vagi encalentint. Quan estigui calenta agafam un bocí de mantega amb una forqueta  la passam per tota la superfície de la paella per tal d’assegurar-nos que la crêpe no s’aferrarà.
  7. Amb una cullera anam posant un poc del preparat que hem fet a damunt la paella i anam movent-la cap a tots els costats per tal de distribuir la massa per tota la superfície.
  8. Quan vegem que la massa es comença a fer i que ja no brilla desferram els costats amb una espàtula i donam la volta a la crêpe.
  9. La deixam que es faci durant un minut aproximadament fins que estigui daurada i la posam dins un plat.
  10. A continuació posarem el farciment que més ens agradi i l'anam doblegant. És important fer-ho ràpid perquè les crêpes refreden aviat.
  11.  Jo vaig fer els següents farciments:
    1. Crêpes de xocolata: mentre s’anava fent la crêpe al foc vaig fondre xocolata (tipus Nestlé postres). El vaig distribuir a damunt la massa de la crêpe feta amb una culleradeta de canyella.
    2. Crêpes de maduixa: damunt la superfície posam melmelada de maduixa al gust i bocinents de maduixa tallats. Decoram a damunt amb xarop de maduixa.
    3. Crêpes de canyella i sucre: posam sucre glacé i canyella i anam doblegant la crêpe.

22 comentaris:

  1. Paula,
    M'encanten!!! Doncs jo en vull un de xoco, un de maduixa, i un de canyella i sucre! Unes fotos esplèndides! Petonets maca!

    ResponElimina
  2. Paula, definitivament em quedo amb les de maduixa, tot i q les de canyella tb em fan tilin, eh....

    Una abraçada,

    ResponElimina
  3. Tot i que penso: "Que no falti la xocolata!", aquesta vegada també em decanto per les crêpes de maduixa.. té una pinta exquisita, i diria que la fotografia està molt ben composada ;)
    Una forta abraçada,
    Mglòria

    ResponElimina
  4. jajajajaj, quan he vist al panell que havies fet creps, no sé perquè, m'he imaginat que serien de maduixa!!!! espectaculars guapa!!! ara mateix vinc a buscar un per esmorzar!!!! petonets guapissima i bon dia!

    ResponElimina
  5. De veritat no havies fet mai creps???? A partir d'ara estic segura que en faràs molt sovint, je je je...
    Tots tres farcits m'agraden, així que en menjaria una de cada ;)

    ResponElimina
  6. Avui la cosa ve de crêpes!, que bons que són eh?.També és d'aquelles receptes on cadascú hi aporta el seu granet particular,oi?.T'han quedat espectaculars, de fet he hagut de treure els ulls de la pantalla per no mossegar-la!A reveure

    ResponElimina
  7. T'han quedat molt maques, segur que estaven boníssimes!
    Jo també les vaig farcir de xocolata amb maduixes, no calia complicar-se gaire la vida!
    ptunets

    ResponElimina
  8. Les creps són molt fàcils de fer i el que més m´agrada és que permeten moltes combinacions.

    ResponElimina
  9. A mi tots em van bé: xocolata, maduixes. Ja puc venir???????????
    Molts petonets.

    ResponElimina
  10. Jo com no puc menjar maduixes, em quedo amb la segona opció que esta per llepar-se els dits.
    petonets

    ResponElimina
  11. A vegades no cal innovar gaire, com diuen a ca teva les crepes de xocolata són simplement delicioses, a mi amb maduixes també em xiflen. I més si fas servis la recepta de Piere Hermé!!!

    ResponElimina
  12. Avui somiarem amb crepes!
    Les hem vist de tots colors y sabors gracies a Whole. Que rics i bonsssssss!
    Volem una muntanya!

    ResponElimina
  13. Eri, ara te'n prepararé un de cada dins un tupper ;)
    Sònia: veig que ets de les meves...la xocolata m'agrada però les maduixes em tornen boja. Tanta sort, que per alguna vegada m'agrada una cosa bona i sana!!
    Glòria: gràcies. Je, je. Jo veig fotos per tot arreu, i punts de fuga!!
    Judith: tan previsible sóc??!! Je,je!!
    Gemma: doncs, no!! No n'havia fet mai!! Però ja he aconseguit una paella crepera fantàstica...això que les crepes seran fixes a casa!!
    Mercé: per tot arreu hi ha crêpes, però m'agrada perquè així agafes noves idees!
    Davinia: ja he vist les teves, quina temptació!!
    Cristina: sí que són fàcils de fer i bones, bones, bones!!
    Mònica: va, avisa'm en partir i prepararé la massa!! Una de cada, eh??
    Neus: les de xocolata són una aposta guanyadora!
    Alba: amb les crepes és compleix això de que "menys és més"...les de canyella i sucre també són boníssimes!!
    Isabel y Robledo: avui estic fent una classe intensa de crêpes! Quantes idees noves!

    ResponElimina
  14. Unes crêpes delicioses!la veritat és que aquests reptes de WK són una xulada pk veus la versió personalitzada de cadascú de la mateixa recepta!
    M'encanta com t'han quedat tan finetes i ben fetes!
    Petonetsss

    ResponElimina
  15. Quines crêpes més bones! A mi m'agraden molt les dues versions i si era el teu primer cop, hagués sigut un pecat no fer-ne unes de xoco!! :P
    T'ha quedat molt bé, ben primetes i ben cuites!

    Molts petonets bonica!! :)

    ResponElimina
  16. Impecables...yo no supe de que rellenar y decidí no hacerlo jajajaj...para mi el mejor...el de nuetella! Sin duda...a ver que nos preparan para marzo jajaja...he visto cada cosa por ahí que me he quedado tontolin....y me animare con algún milcrepe en breve!
    Pau como siempre un placer pasar por aquí!,,!!
    Beso

    ResponElimina
  17. Jo en vull un de cada!!! Tenen una pinta....

    ResponElimina
  18. A vegades no calen que les receptes siguin complicades per ser extraordinàries. Les teves ho són. Nyam!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  19. Acabo de descobrir aquest blog i estic sorpresa!!!QUIN BLOG MES ORIGINAL!!!!....Tornaré aviat!!!

    ResponElimina
  20. Paula, que boniques aquestes creps! Tens raó en que al preparar una creps si no se'n fan de xocolata és com anar a Paris no veure la Tour Eifel!
    Fins aviat!

    ResponElimina
  21. Una presentació fantàstica

    bona cuina

    ResponElimina
  22. A casa meva les creps sempre tenen molt d' èxit. No les hem provat amb bocinets de maduixa i melmelada, deuen ser molt bones.

    ResponElimina