diumenge, 30 de gener del 2011

Pa proporcional



Com ja us he contat a altres posts una de les coses que més m’agraden fer és el pa. De fet quan organitzava el bloc vaig posar tot d’una l’etiqueta de pans, tot i que ara només n’hi ha tres (el pa exprés, ràpidissim de fer i molt bo; el pa de pita, original i sorprenent i el d’avui) aquesta secció anirà augmentant amb el temps, perquè és una cosa amb la que m’agrada experimentar.
Trob que és màgia que mesclant uns ingredients tan senzills poguem obtenir un resultat tan bo…i la varietats de pans que podem fer és infinita!
A més, ara que fa fred crec que és una de les millors èpoques per fer-ne; a l’estiu ens fa mandra, però ara el temps convida a quedar a casa i a fer coses que necessitin forn.
Aquesta recepta l’he feta moltes vegades i li he donat el nom de pa proporcional. I d’on surt aquest nom? Doncs, de les proporcions dels seus ingredients, ara descobrireu el perquè...



Ingredients :
200 grs d’aigua
200 grs de farina integral
200 grs de farina de força
20 grs de llevat fresc
Un poc de sal

I si volem fer un pa més gros ? Doncs, augmentam les proporcions :
300 grs d’aigua
300 grs de farina integral
300 grs de farina de força
30 grs de llevat fresc
Un poc de sal

I si el volem fer més petit?
100 grs d’aigua
100 grs de farina integral
100 grs de farina de força
10 grs de llevat fresc
Un poc de sal

Supòs que ara ja heu deduït d’ on m’he tret això de pa proporcional, no ?
Doncs, per recordar la recepta sense haver de mirar-la només cal saber que el pa duu aigua, farina integral, farina de força en la mateixa proporció (300-300-300; 200-200-200 o 100-100-100; segons el tamany del pa), pel que fa al llevat la mateixa xifra llevant-li un zero (30-20-10) i finalment, hi hem d’afegir un poc de sal (no molta!)

Preparació:
  1. Primer de tot hem d’escalfar un poc l’aigua. Un minut en el microones a potència mitjana o amb la TMX 1 minut i mig a 37ºC, velocitat 1.
  2. A continuació afegim el llevat i ho mesclam be amb l’aigua fins que quedi tot ben integrat. Amb la TMX progamarem uns segons a velocitat 5..
  3. Finalment, afegim les farines i amassam fins que quedi una massa homogènia. En el cas de la TMX, primer ho mesclam tot a velocitat 5 15 segons, i després amassam a velocitat espiga 4 minuts.
  4. Amb la massa resultant formam una bolla que deixarem reposar tapada damunt la safata del forn. amb un pedaç de cuina entre 30-45 minuts, fins que la massa hagi duplicat el seu volum. El temps depèn de la temperatura ambient; així a l’estiu pujarà molt ràpidament mentre que a l’hivern tardarà molt més a pujar.
  5. Encalentim el forn a 250ºC per crear una atmosfera ben calenta. Quan el forn estigui calent el baixam a 170ºC i enfornam el pa amb calor a dalt i baix durant uns 45 minuts. Si volem podem posar un poc de farina a damunt el pa abans d’enfornar-lo i fer-li uns talls decoratius amb un ganivet.
  6. Per què ens surti un pa cruixent és convenient just quan l’hem ficat polvoritzar amb un poc d’aigua a dins el forn, així és crea un ambient humit que va que la crosta sigui molt més cruixent. Quan he ficat el pa al forn, a part de crear aquest ambient amb un polvoritzador hi pos un tassó que pugui aguantar la temperatura del forn(un got) amb aigua perquè durant tota la cocció es mantegui aquesta atmosfera humida.
  7. Deixam refredar un poc el pa i a menjar!!

17 comentaris:

  1. Paula bon pa, yo tambien soy de los que me hago el pan 2 o 3 veces por semana y en la TM es una pasada.Me gusta como a ti probar diferentes harinas, formas etcc
    peto
    bona setmana
    miquel

    ResponElimina
  2. Que bé que sigui tan proporcional, així me'n recordaré segur. Té molt bona cara!!

    ResponElimina
  3. Primer de tot, moltes gràcies per totes les felicitacions que em vas donar ahir, encara estic que no m'ho crec :) I en segon lloc.. veus? El pa encara és una assignatura que tinc pendenta! Desde que vaig anar a fer el curs de cuin a Hofmann que no n'he fet cap a casa!! A veure si m'animo perquè l veritat es que en tinc moltes ganes i com que veig que la teva recepta es fa amb TMX crec que pot ser bastant assequible... més que res es que em fa por qe el forn em traicioni... no pas que jo no me'n surti jejeje

    Un petó i genial pa, ara a fer-se un entrepà jejeje!

    ResponElimina
  4. Bon dia Paula!
    T'ha quedat una mica d'aquest pa per passar-me? Jo vaig obrir el bloc, pensant que només posaria pa i ... apa! crec que tinc 1 recepta.. Però mica en mica anirem fent.. M'agrada aquesta fòrmula que has utilitzat.. La tindré en compte. Jo tinc un excel amb les proporcions bàsiques i a partir d'aquí en funció de la farina vaig modificant l'aigua! Però això m'ha semblat genial! Petonets,

    ResponElimina
  5. Molt bo aquest pa, i ben fàcil de recordar!! Esperem amb ganes noves receptes per fer-ne, eh?
    Petons!
    Sandra

    ResponElimina
  6. Que bé Paula! avui ja tinc pa per fer-me un bon esmorzar! jajajaja. No he fet mai pa, però veient receptes com aquesta m'entren unes ganes... Molts petonets guapa

    ResponElimina
  7. Quina bona pinta pinta aquest pa!!!! I l'olor que deixa a la cuina quan en fas!!!! Una boan recepta i ben facileta

    ResponElimina
  8. Una recepta molt proporcional! ja,ja,ja. M'encanta fer pa i menjar-ne!
    Petonets.

    ResponElimina
  9. OS3! Paulaaaa!!!!!..... aquest pa sucat amb tomàquetttt.. una delíciaaaa... Mmmmm
    Petonets

    ResponElimina
  10. Una recepta molt fàcil de recordar, jejeje! T'ha quedat molt i molt bé.
    Petó!

    ResponElimina
  11. Un pa tant per tant ! Molt fàcil de fer pels que no tenim tanta experiència. Aviam si m´atreveixo...sorprendria a més d´un de la meva família.

    ResponElimina
  12. Ummmmmmmm! Quina pinta. Com a mi m'agrada! Blanquet i tou....
    Ara em feia unes torrades a la llar de foc i amb una cafe amb llet calentet...
    Petonás!

    ResponElimina
  13. un pa amb una pinta exquisita, com tot el que ens fas, ara ja no hi ha qui t'atrapi noia!!!!

    ResponElimina
  14. Això de fer pa em fa molt respecte, però a tu t'ha quedat fantàstic!.

    ResponElimina
  15. Genial!
    M'encanta aquest pa proporcional! i fàcil de recordar!A mi també em resulta màgic que amb aquests ingredients es pugui fer una cosa tant deliciosa i casi miraculosa!!!
    Aquest pa el faré un dia d'aquests! a mi també m'agrada molt fer pa. Fa temps en vaig fer un de ceba, i la meva àvia encara me'n parla! i també m'agraden molt les focaccies!
    Hi va haver un parell d'anys que cada dimarts sopaven pa focaccia amb amanida i cavalla, i una mica de maionesa! Deliciós.. encara que si ho provo de fer amb el pa proporcional... NO ens aixecarem de la taula!!!
    Un petó, Paula!

    ResponElimina
  16. Què curiosa la proporció. És d'quelles receptes difícils d'oblidar, al tastaré que jo també m'estic aficionant molt al pa fet a casa!!

    Per cert a mi també em fascina que d'uns ingrdients tan bàsics com la farina i l'aigua surti algo tan fantàstic i bo com el pa!

    Molts petonets!! :)

    ResponElimina
  17. Hola Paula!!! un nom molt adequat el que li has posat el pa... realment és interssant la recepta amb aquestes proporcions.
    La molla és super esponjosa y porosa.
    Genial!
    Molts petonets!

    ResponElimina