dimecres, 26 de gener del 2011

Cupcakes de maduixa






Com supòs que ja heu vist, diumenge passat vaig fer els meus primers cupcakes. Vaig quedar força satisfeta amb el resultat. Encara que he de reconèixer que des de que els vaig fer cada vespre, abans de dormir, el meu cap volta i volta pensant quins cupcakes nous puc fer!
L’ origen de la paraula cupcake no està clara del tot.  Així trobam dues teories; segons la primera, abans que existissin els motlles per fer muffins s’utilitzaven tasses (cups en anglès) i de la combinació de paraules cup (tassa) i cake (pastís) surt la paraula cupcake, és a dir, pastís en tassa.  Segons la segona teoria, l’origen del seu nom deriva de la forma de mesurar en tasses els ingredients utilitzats, fet que simplificava molt la feina a la cuina.
Amb tot aquest descobriment de l’univers « cupcakístic » l’altre dia se’m va acudir fer les magdalenes de la base dins una tassa i decorar-la a damunt. Avui m’he llençat a l’aventura i el resultat crec que és bastant original.
Com a frosting tenia un parell d’alternatives pensades. Fer una cobertura de butter cream  no m’acabava de convèncer perquè la trobo massa dolça (i perquè jo digui que és massa dolça, és que ho és molt!); he descartat també una ganaché de xocolata perquè ja la vaig fer diumenge i volia experimentar amb altres receptes; em feia ganes fer una cobertura de formatge cremòs però havia d’anar al supermercat i no tenia temps,…només em quedava una alternativa que a mi personalment m’agrada molt, fins i tot més que la xocolata, fer una cobertura de merenga.
Així que dit i fet, m’he posat mans a l’obra! He decidit fer uns cupcakes de maduixa, per això, he posat una cullerada de melmelada de maduixa al fons de les tasses, he fet la magdalena dins la tassa, l’he decorada amb merenga i amb una maduixa feta de massapà.
Aquesta és la segona aportació que faig al concurs de Cupcakelosophy.
Anem a la recepta !



Ingredients :
Melmelada de maduixa per posar a la base de les tasses.
Per fer la base de magdalena (en surten 6; encara que això depen del tamany de la tassa):
120 grs de mantega
115 grs de sucre
2 ous mitjans
1 cullerada d’essència de vainilla
120 grs de farina de rebosteria

Per fer la merenga (jo he fet una merenga italiana, perquè després de molts d’experiments és la que em queda millor per decorar pastissos)
100 grs de sucre
25 grs d’aigua
2 ous

Figuretes de massapà (aproximadament 250 grs)
100 grs de sucre en pols
100 grs de farina d’ametlles
1 blanc d’ou

Preparació :
  1. Possam una cullerada de melmelada de maduixa dins cada tassa.
  2. Distribuim la massa de les magdalenes dins les tasses. Les hem d’omplir ¾ parts, perquè dins el forn pujaran fins el límit de la tassa. Abans de posar la massa dins les tasses l’he mesclada amb una culleradeta de melmelada perquè el cupcake realment fos de maduixa.
  3. Enfornam uns 15 minuts aproximadament. El temps és orientatiu ja que dependrà del tamany de la tassa.
  4. Feim la merenga. Jo he utilitzat la TMX:
    1. Es fa un almívar amb l’aigua i el sucre, programant 10 minuts, velocitat 2 a 100ºC.
    2. Mentre anam pujant el blanc dels ous amb les varetes.
    3. Quan els blancs estan a punt de neu afegim l’almívar molt lentament i continuam amb les varetes, fins que quedi una merenga forta i consistent. Li afegim unes gotetes de colorant perquè agafi un color rosat.
  5. Amb una mànega pastissera distribuim la merenga dins les tasses, jo he fet unes petites línees amb el colorant dins la mànega abans de posar la merenga perquè aquesta sortís amb ratlles de color rosa més obscur.
  6. Decoram amb la maduixa de massapà. Per fer la figureta:
    1. Mesclam el sucre i les ametlles (les podem picar nosaltres programant un minut a velocitat 10). Una vegada mesclats, afegim el blanc d’ou fins que quedi una massa homogènia.
    2. Deixam reposar una hora a la gelera, perquè faci més bon treballar.
    3.  Anam fent les figuretes i anam tenyint amb el colorant alimentici. He utilitzat els colorants Wilton vermell (christmas red) i verd (leaf green).

Cupcake a punt de servir i menjar!!!!!

33 comentaris:

  1. Paula, Paula, Paula, què he sentit? Em convides a esmorzar? Gràcies, ara vinc!
    T'han quedat fantàstics, només et faltava fer tu les tasses, ets un crack!
    Avui no hi ha versió sense TMX, veus, m'has de convidar!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  2. Ohhh!!Qué macos!! La presentació m'encanta!i has de ser bonissims. Felicitats!

    ResponElimina
  3. Mònica: és clar que pots venir, però ja no en queden!! I tant que hi ha versió sense TMX! A l'índex hi ha la recepta de merenga sense TMX i amb TMX!! El tema merenga va ser el meu malson durant una temporada; havia de fer un pastís de merenga i no hi havia manera que em sortís, fins que ho faig aconseguir després d'una setmana d'intents frustrats!
    Emma: gràcies!! Fa dos dies que pensava amb tasses i plats, fins que avui m'he decidit a fer l'experiment!

    ResponElimina
  4. Quina moneria de tassetes!!
    Tenen una pinta perfecte per Sant Valenti, encara que se que per aquestes dates...Ja tens alguna preparada..
    Molts Petons Paula i que tinguis moltissima sort al concurs..!!
    Puri

    ResponElimina
  5. No sé quina és la teoria correcta, però l'aplicació de la primera dóna un resultat molt xulo! Per tant, encert en aplicar-la! Je!

    Salut!

    ResponElimina
  6. Que monada!! me han encantado Paula!! ah y gracias por visitarme y por seguirme
    Te envío el más cariñoso de los besos
    Vale Guapa!!
    Pili
    Tu E Chef
    tuechef.blogspot.com

    ResponElimina
  7. Miau miau y miau....m'encanta! Ese merengue italiano es todo un descubrimiento jajajajaj...y si te costaría mucho hacerlo pero he de decir que tal cual lo explicas a mi no me costo nada...todas las pruebas ya las habías hecho tu jijijijjiji
    Me alegra que te haya echo ilusión!
    Respecto al post, 3 cosas...había oído la teoría de que se llamaban cupcakes por el tema de utilizar las medidas en tazas...la otra no pero según tus magdalenas en taza queda genial! La segunda cosa tienes que probar el fondant...te da mas juego que el mazapán a la hora de hacer figuras eso si mezclado com gum-tex que le da mas consistencia y la tercera es que te entiendo perfectamente en lo de la hora de dormir a mi me pasa lo mismo...vaya que me duermo pensando en eso jajajajaajajajja...me creía un bicho raro y ahora veo que no....
    No te deseo suerte en el concurso porque no quiero que me ganes! Jajajajajajajajja (a parte no creo que la necesites)
    Petons

    ResponElimina
  8. Però quina cucada!!! queden super originals. I a més la recepta té una pinta estupenda. Em copiaré la idea segur..... Sort el concurs!!!!

    ResponElimina
  9. Pero que macooo!! I amb la figureta de massapà a sobre i tot! Quina feinada! Jo per això, aixo m'ho quedo mirant i amb les ganes de provar-ho, perquè mai he sigut manetes per a fer aquestes coses ;P

    ResponElimina
  10. m'encanten, m'encanten, m'encanten!!!!! definitivament el teu blog es imprescindible, nina quina sort tenen els de casa teva!!!

    ResponElimina
  11. A mi els cupcakes no m'agraden, pero si em fas un d'aquests, fet aixi a la tassa i tant macos, seguro q el tastaria!

    Un petó,

    ResponElimina
  12. Paula, quedent molt bé dins les tasses, ho hauré de provar!!!! Jo encara no m'he llençat a l'aventura amb els cupcakes, però veien els teus, els de l'altra dia i aquests, me'n fas venir ganes! Vaig a fer un cop d'ull això del concurs, que a mi m'agrada molt fer magdalenes! Ah! jo em quedo amb la versió del nom de la tassa.
    Petonets guapa!!!!!

    ResponElimina
  13. T'han quedat molt monos així en tacetes, y segur que també molt bons.
    Crec que és el primer cop que em passo per aquí, últimament no paro i no tinc temps de visitar tots els blogs que voldria.
    A veure amb què ens sorprens pròximament xD.

    Petonets!

    ResponElimina
  14. T'han quedat preciosos i en aquestes tasses queden perfectes!!!
    Petonets

    ResponElimina
  15. Que xulos queden en aquestes tassetes, fantàstics!!!

    Petonets

    ResponElimina
  16. oooooooooooooooooo! Paula! jo en vull un! mencanta la merenga, -i això que sóc del Barça- segur que amb aquesta versió guanyes el concurs! A més les fotos son súper mones!!! jo en vull un, no dos, no els vull tots!!!! petonets guapíssima

    ResponElimina
  17. Tot un encert sens dubte posar-les en tasses! t'han quedat preciosos!!! molt cucos...i el icing blanc i vermell genial!! relament són d'escàndol! divines.
    Molts petonets Paula!

    ResponElimina
  18. T'han quedat genials aquestes "autèntiques" cupcakes. La idea de la tassa ha estat un encert.
    Petonets

    ResponElimina
  19. Quina bona pinta, casulament tinc un llibre de muffins i aquesta recepta i és molt semblant, també la presenten amb una tassa i el resultat és molt atractiu.

    Judith

    ResponElimina
  20. Hola Paula,
    Noia, quina manera de barrinar... però ep! que ha valgut la pena, d’això no hi ha cap dubte veient el resultat.. Esplèndides ! Molta sort en el concurs. Petonets,
    Ah! M’encanten les tassetes que has posat amb els colors dels platets.

    ResponElimina
  21. jo tampoc quin és l'origen de la paraula,... però això que has fet tu si se que es: una Maravella d'innovació, presentació i gairebé m'atreveixo a dir de sabor ... felicitats!
    UNA ABRAÇADA

    ResponElimina
  22. Paula yo tampoco se el origen pero lo que si se es que te han quedado de categoria estos cupcakes y con el merengue italiano mas,lastima que ya no te queden.
    petons
    miquel

    ResponElimina
  23. Puri: quina alegria que hagis entrat al bloc! Et trobava a faltar. Espero que estiguis millor. Molts d'ànims! Una abraçada!
    Massitet: gràcies! No estava gens segura del resultat, em feia por quedar-me sense tasses!
    E chef: gracias, nos vemos por aquí.
    Manu: eres un duro rival, eh?? Me alegro que mis aventuras con el merengue te hayan ayudado. No te imaginas las pruebas que hice y las visitas de urgencia a la tienda 24 horas! he probado el fondant con nubes (de velocidad cuchara) me falta conseguir gum-tex... Un abrazo!
    Catieu: gràcies! Ja em diràs si ho proves i com et surt.
    Anna: amb les meravelles que tu fas, això et sortiria segur!
    Montse: gràcies, els faré llegir el teu comentari... així em faran més cas! ;)
    Nee*: benvinguda, estic contenta que t'agradin!
    Carmen: gràcies, però no les tenia totes de com sortiria l'experiment.
    Carme:gràcies guapa

    ResponElimina
  24. Judith: a mi també m'encanta la merenga...ja et pots imaginar que la vaig tastant tot el temps que la estic fent!!
    Ingrid: moltes gràcies!
    Alba: gràcies, em va fer gràcia això del nom i intentar fer-les així.
    Cuina de l'estany: mira per on!!Aquesta recepta de magdalena te una fòrmula infalible: igual de mantega que de farina, un poquet menys de sucre i un ou per cada 60 grs de farina!!
    Eri: moltes gràcies, guapa!
    St. Hilari: no m'animeu tant que em faig por!! Amb aquests ànims a veure que intentaré fer la pròxima vegada! Gràcies!
    Miquel: gràcies! Els haurem de repetir!

    ResponElimina
  25. Quina pintassa que tenen, són una passada! si aquests són els primers que has estat fent, no vull saber com seran els pròxims! guapíssims ;)

    ResponElimina
  26. Quina idea més bona fer-los amb les tassetes de presentació :)
    Amb la merenga decorada amb el colorant han quedat molt xules i boniques!

    ResponElimina
  27. mmm se ve delicioso, te felicito. besos

    ResponElimina
  28. Paula quina cucada més xula,quina pasada,te han quedat de luxe¡¡¡estic impresionada....molta sort encara que no la necesites....¡¡¡¡¡
    molts petons guapa.

    ResponElimina
  29. Bravo,bravo i bravo!Un 10 en presentació i en la recepta-

    Molta sort!

    ResponElimina
  30. Són guapíssims, jo no sé si seria capaç de fer-los tan bonics!

    ResponElimina
  31. Uala!

    Quina passada! Són els cupcakes més macos i originals que he vist mai!
    Ets genial: fer-los dins la mateixa tassa!!!
    La veritat: a mi m'haugés fer por que no se'm trenqués la tasseta aquesta tant preciosa dins del forn!
    La combinació de la maduixa i la merenga: extraordinaria! Em sembla que ja olores la primavera! eh?
    I has arribat a fer les maduixes amb massapà!
    Crec que amb els cupcakes el teu blog inicia una nova etàpa, i com sempre: plena d'éxits!
    Segueixo dient que no se d'on treus aquesta capacitat treballadora i imaginativa!
    Bravo! Excel·lent! Superoriginal!
    Un petó ben gros, maduixeta!

    ResponElimina
  32. Quins cupcakes més macos que t'han quedat, aquest i els del post anterior....
    sort
    un petonet maca

    ResponElimina