diumenge, 13 de març del 2011

Coca de recapte




La Judith i la Mònica són dues germanes blocaires amb molta iniciativa. Si no coneixeu encara els seus bloc us recoman que el visiteu, però alerta perquè les seves pàgines enganxen!! No fa gaire vàren anunciar el naixement d’un nou bloc gastronòmic conjunt: Memòries d’una cuinera on ens anirien proposant mensualment una recepta tradicional. El primer repte que han proposat per a aquest mes de març és la coca de recapte.
Quan vaig veure això de coca de recapte vaig pensar: molt bé la faré, però primer he d’intentar aclarir què és això d’una coca de recapte perquè a les Illes no en tenim. Vaig anar mirant pàgines web intentant saber què era i quan vaig veure fotografies em vaig adonar que i tant que en tenim i en feim, però la terminología coca de recapte ens és desconeguda. A Mallorca li deim coca de verdura, coca de trempó o coca de pebres segons els ingredients que porta.
Segons he anat llegint a diferents blocs de cuina, la coca catalana pròpiament dita és una coca d’aprofitament, però el nom de coca de recapte prové de què els ingredients es recaptaven per les diferents cases segons les verdures que hi havia durant la temporada als horts, després, al poble es feien al forn les coques i es repartien entre les diferents cases.
Una vegada aclarit el concepte i origen d’aquesta coca he fet la meva versió; bé, realment he fet un parell de  versions... una de salada i una de dolça. Tot i que les coques salades que he fet no són les típicament mallorquines, hi ha res més mallorquí que la sobrassada??



Ingredients:
Massa:  he seguit la recepta de la massa de pizza augmentant proporcionalment les quantitats i l’he deixada ben fineta. Per veure la recepta pitjau aquí.

Ingredients:
Coca salada:
Pebres vermells
Tonyina
Olives
Anxoves

Coca dolça:
Mel
Sobrassada

Preparació:
  1. Feim la massa i la deixam reposar.
  2. He distribuit la massa en tres parts i l’he estirada amb el corró perquè em quedàs ben fineta.
  3. A una hi he posat pebres, tonyina i olives i a  una altra a més a més hi he afegit anxoves.
  4. He estirat la tercera porció (la que havia de ser coca de sobrassada amb mel) i l’he enfornada sense res al damunt, perquè la sobrassada no importa que estigui tant de temps dins el forn.
  5. Aquesta coca s’enforna a 180ºC fins que quedi ben daurada, aproximadament uns 20 minuts. Quan la massa començava a estar feta però encara no daurada (duia uns 15 minuts aproximadament al forn) he posat al damunt la sobrassada i la mel, i l’he deixada fins que la pasta ha agafat color.

Aquestes coques es poden menjar tant fredes com calentes, encara que personalment la de sobrassada amb mel m’agrada quan encara està calenta.



22 comentaris:

  1. nena!! són espectaculars les teves versions!!!! estava convençuda que ens proposaries alguna cosa molt i molt bona!!! visca la Paula!!!!! ara no tenia ganes de sopar (ens hem empatxat avui) però veient la teva coca m'ha entrat una gana!!! Moltes felicitats guapa, ets un solet!!!!

    ResponElimina
  2. A casa la de sobrassada amb mel triomfa! T'han quedat fantàstiques...! Ara me'n menjaria un bon trosset... Buah!
    Petonets!

    ResponElimina
  3. Que enganxen els blocs d'aquest parell de germanes blocaires? Oi taaaaaaaant!! I què dir de les teves coques? T'han quedat fantàstiques nena! Em quedo amb la sobrassada amb meeeeeel... m'encanta!! I amb la gana que tinc... encara no he sopat!!
    Petonets bonica!

    ResponElimina
  4. Quina coca de recapte la de sobrassada i mel!!! no ho he tastat mai, i aixó no pot ser. Aqui a tarragona i rodalies, són ben conegudes les de ceba i pebrot vermell, las de espinacs i pinyons. Paula,pregunat: serveix també fer un entrepà de sobrassada i mel?
    Enhorabona per el teu blog i les teves receptes.
    Una forta abraçada.

    ResponElimina
  5. Oh!!!! que bones!!!m'apunto a la coca dolça de sobrassada i mel!!! Tinc un company de feina que el seu esmorzar preferit és pa torrat amb sobrasada sucat al cafè amb llet!
    Molt bona proposta la de la Judith i la Mònica!
    Mglòria

    ResponElimina
  6. Paula, molt bé, amb una bona sobrassada, escombrant cap a casa, digues que si!
    Per cert, a la primera foto hi ha una oliva que sembla que tingui cara d'enfadada...
    Moooooooolts petonets!

    ResponElimina
  7. Judith: He fet els deures i amb temps, eh?? No et podràs queixar!! ;))
    Marina: el meu pare ha fet una cara d'alegria quan ha vist la de sobrassada amb mel!! Je, je!!
    Sandra: aquestes dues "liantillas" creen addicció!! Bé, vosaltres amb la recepta dels 15 també...ai, sóc una addicta als vostres blocs...ahhh!!
    Puri: i tant que pots menjar un entrepà de sobrassada amb mel. De fet quan era petita la meva mare em preparava llesques de pa amb sobrassada i sucre, mmmm!!!
    Mglòria: això de sucar el pa amb sobrassada dins el café encara no ho havia sentit mai!! ;))
    Mònica: i taant...he fet la meva versió!! Ostres amb l'oliva enfadada, si sembla que esta cridant i tot!! Què bo!! Això és que veia que estava fent la foto amb poc llum i que no acabaria de sortir afavorida. Canviaré el títol de l'entrada "Coca de recapte amb olives enfadades" ;))

    ResponElimina
  8. Aquestes coques de les Illes són fantàstiques!. I aquesta de mel i sobrassada, en dius dolça, però amb la sobrassada, també en podríem dir salada, oi?. En qualsevol cas, així és per a tots els gustos i la combinació de sabors la trobo molt bona!

    ResponElimina
  9. Jo em quedo amb la de sobrassada i mel!!! Com la vostra sobrassada res més bo!! L'altre també m'ha agradat eh? però es que la sobrassada m'agrada molt! Gràcies per a tota la informació. Petons

    ResponElimina
  10. Pasula Me gustan todas y estas tuyas estan muy bien y hoy han dicho en la catradio tapasvariadas llesca de pan tostada,sobrasada y virutas de chocolate por encima,brutal, tengo que probarlo
    bona setmana
    peto
    miquel

    ResponElimina
  11. A mi no m'agrada la coca de recapte perquè no m'agrada el pebrot, si està en trossets molt petits que no es nota el gust (com a paelles) si me'l menjo, però sino no puc.. ara bé, als meus pares els hi encanta la coca de recapte. Moltes vegades el meu pare se'n fa portar d'un client que viu a Lleida. Segur que si els hi faig, els hi encantarà!

    La coca de sobrassada si que me la meno per això :)

    ResponElimina
  12. Es veuen ben cruixentetes!!! La salada té els ingredients tradicionals a Catalunya, boníssims per cert. La dolça ha d'estar tremendíssima!!!
    I la coca de trempó a mi m'encanta!!

    ResponElimina
  13. Que bones!!! Que curiosa la dolça, sobrassada amb mel, uhmmm!!! quina combinació....

    ResponElimina
  14. M'encanta la segona proposta!!!

    Una abraçada,

    ResponElimina
  15. Totes dues propostes em semblane fantàstiques. La sobrassada i la mel és un clàssic que sorpren, oi? :)

    ResponElimina
  16. Quina coca mes bona!M'agraden tots els ingredients!

    ResponElimina
  17. La iniciativa de la Judith i la Mònica és magnífica. M'agradaria participar-hi, però aquests dies vaig una mica atabalada i no sé si arribaré a temps. Faré tots els possibles per poder-ho fer.

    Les teves coques són boníssimes. Mare meva! Pel que fa la dolça... uau! Mel i sobressada. L'hauré de provar.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  18. Les coques de recapte són boníssimes, pero esq la sobrassada amb mel... mmm la vaig tastar a Menorca, i encara no sé com vaig sobreviure sense ella tants anys... jeje
    per cert m'encanta el titol del teu bloc, xq sóc fan del bons tiberis!!! jeje i dsd ara mateix, del teu bloc!

    ResponElimina
  19. Esteu fent un bon receptari de coques entre tots...però per a mi el punt han estat les teves...estic enamorada de la sobrassada,uauuu!!!

    ResponElimina
  20. Paula, no se quina m'agrada més. La salada fa una pinta deliciosa però és que la sobrassada em torna boja i amb mel...quina gana m'ha entrat!! :P

    Et robo la idea!!

    Molts petonets guapa!! :)

    ResponElimina
  21. Peró, es que sou dolentes totes.... a aquestes hores i jo sense sopar pq no puc perdre´m aquestes coses tan bones que publiqueu amb un ritme frenetic...
    Ainsssss!

    ResponElimina