diumenge, 2 de gener del 2011

Magdalenes de gató




Quan era petita el meu pare em llegia sempre rondalles mallorquines. Ara record amb enyorança quan em deixava triar a mi la rondalla i la llegiem entre els dos; ell llegia els homes i els animals; jo, els nens i animalets petits i les princeses; ara bé, mai em donava per elegir rondalles on hi sortissin monstres o dimonis perquè no tengués por. El meu pare em va ensenyar a estimar els llibres i les tradicions.
Ell guarda un bon grapat de llibres firmats per l’autor com un tresor; un d’ells és el Cançoner Popular de Mallorca del Pare Ginard. Quan li vaig dir que feia aquest bloc em va començar a treure llibres per cercar glosses i dits per poder començar o acabar la receptes. Vàrem trobar aquesta dedicada a les ametlles (l’escric tal com surt al Cançoner):

“Abre de millors profits
com s’ametller no n’hi ha:
fa fuies pes bestiar,
ses cloveies per cremar
i es bessons per fer confits”.

Avui com a petit homenatge a totes aquestes tradicions arrelades i aprofitant aquesta glossa he preparat unes magdalenes amb la recepta de la coca de gató, típica de Mallorca i on l’ametlla és l’ingredient principal.

Al meu pare supòs que li farà gràcia llegir això que escric, però em dirà. “amb la vista no puc saber si és bo o no; ho he de tastar!!”…per això, d’aquí una estona li duré una magdalena de gató per veure si li agrada.

Anem a la recepta:

Ingredients:
200 grs de sucre en pols (si ho feim amb la Thermomix ho podem fer triturant el sucre un minut a velocitat progressiva 5-10; si volem hi podem afegir la pell d'una llimona i triturar-la amb el sucre)
250 grs d’ametlla
6 ous
60 grs de farina de rebosteria
Si volem, un pessic de canyella

Preparació:
  1. Primer de tot hem de triturar les ametlles. Amb la TMX programam 15 segons a velocitat 5 ; si volem l’ametlla més picada i que no es notin els bocins, incrementam la velocitat uns segons més, fins que quedi de la textura que volem. Reservam les ametlles.
  2. A continuació, pujam els blancs dels ous.
    1. Si utilitzam la TMX  posam la papallona i programam 6 minuts a velocitat 3 ½.
    2. Si ho feim manualment, els pujam amb les varetes elèctriques fins que els blancs quedin a punt de neu.
  3. Posam el sucre i els vermells de l’ou i ho mesclam tot bé manualment o amb la TMX (10 segons a velocitat 5)
  4. A continuació, afegim la farina i ho mesclam (si utilitzam la TMX,10 segons a velocitat 4)
  5. Afegim les ametlles picades i tornam a mesclar (manualment o 10 segons més a velocitat 4)
  6. Incorporam aquesta mescla que és densa i un poc dura al blancs dels ous que havíem reservat abans i ho mesclam de forma delicada fins que quedi una massa ben homogènia.
  7. Posam la mescla a un motlle  prèviament untat amb mantega perquè la coca no s’aferri.
  8. Enfornam la coca uns 20 ó 30 minuts a 180º. Sabrem que està feta quan clavem un escuradents i aquest surti net.
  9. Servir tallada a quadrats i amb sucre en pols per damunt.

Nota: com he dit abans jo he fet magdalenes. Avui capvespre havia de fer magdalenes per berenar entre setmana i tenia unes ametlles que m’havien sobrat d’una crema que havia preparat els dies anteriors. Així, que per aprofitar les ametlles he fet magdalenes. La recepta així com l’he posada és per una coca d’uns 20-22 cms de diàmetre. Jo he utilitzat 4 ous i he tret la proporció que necessitava dels altres ingredients. Així, m’han sortit 6 magdalenes ben grosses. 
Esper que proveu de fer aquesta recepta i que sobretot us agradi!!

26 comentaris:

  1. Els postres mesclats amb ametlla resulten deliciosos, i si m'han de sortir 6 magdalenes de les grosses... m'hauré d'apuntar la recepta doncs!
    Fins aviat! ;)

    ResponElimina
  2. Oh Paula, que feliç faràs al teu pare... i segur que li encantan! I tu, el que hauràs gaudit recondant la teva infantessa... Amb aquesta forma de flor t'han quedat precioses. No coneixia la coca, així que també gràcies per fer-nos coneixedors d'aquesta recepta Mallorquina. Petons,

    ResponElimina
  3. Pauleta, que bo!!! a mi m'encanten les rondalles i també la coca de gató, de fet durant molt de temps, quan festejava, el meu estimat sempre m'enviava llibres de rondalles... quins temps, be, tornant a les magdalenes no les he tastat pero segur que estan boníiiisimes, ja veuras com el teu pare també ho dirà. Petonets

    ResponElimina
  4. Quin dolç més bo!! Trobe molt interessant fer públic el nostre patrimoni cultural, també, a través de la gastronomia. La coca de gató és ben igual al "pastís d'ametlla" que fem a Beneixama. L'únic que canvia és que nosaltres no hi posem mantega de porc. Salutacions.
    Francesc

    ResponElimina
  5. guapa!!! com el teu pare, jo les he de tastar! han d'estar boníssimes! m'ha agradat molt llegir els teus bells records! un petonet

    ResponElimina
  6. Paula, a mi com al teu pare em tindràs que portar una magdalena de gató, si que la pinta es boníssima, però jo les vui probar... Està be ja les faré jo i et diré si ha sortit bones, que no tinc cap dubte.La foto molt molt bonica i el motllo preciós.Costa molt desmotllar-lo?
    Molts petonets per a tu i per el teu pare.
    Puri

    ResponElimina
  7. Que tinguis un bon any ple de rondalles!! i de magdalenes jejeje

    ResponElimina
  8. Acabat de fer: Je, je! Doncs, a provar-la s'ha dit. Un petó.
    Eri: li he fet llegir l'entrada al meu pare i després li he donat la magdalena i ha fet mmmm....mmmm...Conclusió: li han agradat i molt! una abraçada!
    Montse: si això de les rondalles te alguna cosa especial, hi ha gent que no n'ha llegida cap mai, però jo he crescut amb elles i els tenc una gran estima...tu que tens una cama mig mallorquina hauries de fer un gató. Un petó!
    Francesc: no sabia que també teniu un pastís semblant; això és el que m'agrada dels blocs no atures d'aprendre!
    Judith: va, que encara en queden (per ara),...donem la teva direcció i te n'envio una!! un petó!
    Puri: jo en portaré però necessitaré el transporter de Mglòria!!Són uns motlles de silicona del Lidl, no cal untar-los de mantega i surten perfectes!!Un petó.
    Jordi: de rondalles sí, però això de magdalenes i pastissos no sé si convé tant!! Bon any per a tu també!

    ResponElimina
  9. Acabo d'entrar per primera vegada al teu blog i m'ha agradat molt. I les magdalenes jo com el teu pare, si no la provo.....Feliç 2011!!

    ResponElimina
  10. Que bonic poder col·laborar pare i filla en el bloc, així us surten els posts: fantàstics!

    ResponElimina
  11. Què maco llegir contes petits i grans.
    Feliç 2011!

    ResponElimina
  12. Fantàstiques les postres amb ametlles...jo també sóc de tradicions. Almenys intento mantenir-les perquè no es perdin.M´agradat molt el post.

    ResponElimina
  13. Així m'agrada, Paula! Fent bandera de la nostra cuina. Les magdalenes de gató no les he provades, però sí la coca...
    A casa tenim una "cama mallorquina" i moltes receptes les hem fetes nostres. Fa dies que penso en fer tumbet... Un dels meus plats preferits!!
    A més, això de les rondalles, m'ha encantat. Veig que tenim moltes coses en comú... A mi també me les contaven de petita i en tinc un record fantàstic.
    Un petonàs enorme!

    ResponElimina
  14. Hola a tots!!!
    Saps Paula, tinc el mateix motlle en forma de roses.. ja no ho recordava!
    I la vànova que presideix el meu llit és un enorme patch. Una estrella de 8 puntes de colors degradats que van del grantós al verd, passant per tota un gama d'intermitjos. El nom d'aquesta vànova és l'ametller florit. Perquè certament després dels freds hiverns, quant a principis d'any floreixen els ametllers.. és quelcom especial.
    He llegit el teu mail, i et contestaré..
    Precisament avui he vist en una llibreria un llibre sobre les tradicions, una espécie de costumari català però en versió més manejable.
    Aquest blog cada dia se supera a ell mateix!
    Una abraçada beeennnn fooorta!
    Gourmenderies

    ResponElimina
  15. Després de festes les faré a casa, tenen un aspecte sublim!

    ResponElimina
  16. Paula, fa 5 anys que passo els estius a Mallorca i el gató em té enamorada, o sigui que aquestes magdalenes m'has fascinat a la primera!
    Són genials!
    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  17. Paula muy emotivo tu entrada de hoy y tu padre estara contento del sabor de estas magdalenas de gató.
    Que sigas teniendo un buen año 2011
    petons
    miquel

    ResponElimina
  18. Paula te han quedado exquisitos.
    Que bonita la historia con tu padre.
    Las miniaturas me encantan.
    Besos

    ResponElimina
  19. Hola Paula! gràcies per visitar el meu bloc1 no coneixia el teu però me'n fait seguidora!! m'apunto la recepta per a fer-la un dia d'aquests, com deu quedar ben gran, la portaré als companys de feina... que segur que no en deixaran engruna!
    Bon any!

    ResponElimina
  20. Una delicia de magdalenes i de rondalles,m'encantan les dues coses i la recepta te una pinta bonísima,
    un petó ben grooss i bon día de Reis.

    ResponElimina
  21. Quina història més bonica amb el teu pare... i el millor, que els records d'infància els puguis recuperar amb el blog!
    Feliç any nou!

    ResponElimina
  22. Una historia preciosa, no hay más bonito que los recuerdos de la infancia que nos transportan a un mundo de experiencias, sabores y olores que perduran en nuestra memoria.

    Saludos.

    ResponElimina
  23. Quina bona pinta!!! Llàstima que a casa tenim un al·lèrgic als fruits secs i no fem masses receptes que en portin. De totes maneres aquestes cauran segur.
    Petonets........ ;)

    ResponElimina
  24. Nena...quin blog tant maco!! i quines bones receptes que tens...m'emporto unes quantes!! jeje
    Gràcies per visitar-me i anima't a fer Cupcakes! No són tant difícils, tot és qüestió de pràctica. Jo sóc una patata amb la mànega però això no m'atura!! al final em sortiran b!
    Espero la teva recepta! Molta sort!!
    Ptunets

    ResponElimina
  25. Feia dies que volia provar aquestes magdalenes i finalment avui les he fet per esmorzar, m'ha fet gràcia fer-les també en forma de magdalenes i han quedat boníssimes! Havíem quedat amb una amiga per esmorzar i n'hi he portat unes quantes com a obsequi per a la seva família, però no s'ha pogut resistir. Ha començat a cruspir-se-les al bar mateix i dubto que n'hagi arribat cap a casa seva! Gràcies per compartir la recepta, petons des de Girona!

    ResponElimina
  26. M'alegra molt que els hagis fetes i sobretot que us hagin agradat!! A Mallorca el gató és una de les coques més típiques que hi ha!! De fet a molts de restaurants les postres són gató amb gelat! Gràcies per escriure'm i contar-m'ho!! Una abraçada!

    ResponElimina