dijous, 20 de gener del 2011

Crema de carbassa




Una de les parts que més m’agraden dels mercats són els llocs de fruites i verdures;  m’agrada veure com hi ha hortalisses i fruites que sempre hi són, d’altres van i vénen segons la temporada. N’hi ha que és dissimulen amb les altres, com si volguessin passar desapercebudes, d’altres tenen colors cridaners. Entre aquestes darreres una de les que més em criden l’atenció són les carbasses. Així, que la darrera vegada que vaig anar a comprar vaig tornar a casa amb una carbassa dins la bossa.
Quan li vaig comentar a la meva mare que volia fer una crema de carbassa, em va comentar que havia llegit que era molt sana i que tenia moltíssimes propietats beneficioses per al cos. Així, que em vaig posar a cercar un poc per internet i la veritat és que em va sorprendre, i molt, tot el que ens pot aportar aquesta hortalissa.
La carbassa està formada per un 90% d’aigua, te molta fibra, molt poques calories i ens aporta una quantitat important de vitamina A. A més, te moltes propietats, entre d’altres: és diurètica, depuradora, anticancerígena, ajuda a prevenir les infeccions de l’aparell respiratori, afavoreix el sistema immunològic, te efectes laxants i és molt bona per l’aparell digestiu en general...o sigui, que la carbassa a part de ser visualment atractiva ens aporta una gran quantitat de beneficis. Per tant, juntament amb les meves cremes i purés de capçalera (la crema de xampinyons i la vichyssoise) a partir d’avui aquesta crema fàcil, sana i molt vistosa formarà part del meu repertori culinari...i del vostre?
Amb aquesta recepta particip al HEMC  # 50 (“Hecho en mi cocina”), que aquest més està dedicat a les sopes.


Anem a la recepta,

Ingredients:
750 - 1 kg de carbassa
2 porros (només la part blanca)
30 grs d’oli d’oliva
2 patates mitjanes
1 pastanaga (opcional, jo li he posat perquè he pensat més vitamines taronges!!)
1 litre de brou de pollastre
Pebre blanc
Sal

Preparació:
Amb la TMX:
  1. Trituram els porros uns segons a velocitat 5. Afegim l’oli i programam 7 minuts, velocitat 2, 100ºC.
  2. Afegim les patates, la pastanaga, la carbassa, el brou, el pebre blanc i la sal. Programam 25 minuts, 100ºC, velocitat 3.
  3. Deixam refredar uns minuts i ho trituram un minut a velocitat progressiva 5-10, fins que quedi una crema ben fina.

Sense TMX:
  1. Feim bocins amb els porros i els sofregim amb l’oli uns minuts.
  2. A continuació afegim la resta d’ingredients i ho deixam al foc uns 30 minuts fins que quedin ben cuits.
  3. Trituram amb el turmix i ho passam per un passa-puré perquè quedi una crema sense grums.

Recomanació:
            La carabassa és difícil de pelar, perquè la seva pell és molt dura. Per fer-ho la podem posar uns minuts al microones (jo la vaig posar uns 5 minuts a 700 W), quan s’encalenteix la carbassa torna un poc fluixa i la pell és pot separar molt fàcilment.

27 comentaris:

  1. com m'agrada aquesta cremeta!!! ara mateix em menjaria dos plats!!! ah! i la decoració genial!!!

    ResponElimina
  2. Jo porto tot l'hivern fent-ne. Quan les veus a la parada sembla que cridin que te les emportis a casa. Probaré la teva recepta, a més la puc fer amb la TMX, perfecte.....

    ResponElimina
  3. M'oblidava, provaré el truc per pelar-la perquè és molt pesat...

    ResponElimina
  4. Gràcies per la recepta i el "truquillu" per pelar-la!

    ResponElimina
  5. Nosaltres la fem un xic diferent, haurem de provar també la teva. Però sospito que , la facis com la facis, la crema de carbassa sempre és bona!!

    ResponElimina
  6. Que buena no?...y ademas pariticipas en hecho en mi cocina....genial! Estas imparable...te

    ResponElimina
  7. Recuerdo que estando tan cerca deberíamos hacer una quedada...y ponernos cara no?
    Saludetes

    ResponElimina
  8. Paula la hacemos igual esta receta osea que puedo notar el sabor y olor en este momento.
    peto
    miquel

    ResponElimina
  9. Pero quina decoració més maca que has fet a la crema.
    Mai he fet crema de carbassa... abans d'acabar l'hivern tinc que tastar.la.
    Un petonet

    ResponElimina
  10. M'encanta la carbassa!!! I en crema és una de les millors maneres de degustar-la a l'hivern. T'ha quedat una presentació molt xula ;)

    ResponElimina
  11. T'he de ser sincera: a mi la crema de carabassa em costa però així de maca en menjo segur!
    Petonets.

    ResponElimina
  12. Hem decidit tornar-te la visita, ens agraden molt les teves receptes experimentals.... Tmb ens agrada molt la crema de carbassa, si vols donar-li a la teva un toc fes un cop d'ull a la nostra recepta de CREMA DE CARBASA AMB CURRI. ja ens diràs que et sembla
    Petons gastronómics

    ResponElimina
  13. A nosaltres la crema de carbassa ens torna bojos, no hi ha setrmana que no en mengem... a més depén del que li posis de guarnició, també pot ser un plat de festa! Genial Paula!
    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  14. Aquesta crema me l'apunto!!, pq el meu avi ens dona carbasses de l'hort! i fem molta sopa però la crema així mai!!!
    Ha d'estar boníssimaa!!!!

    Petonets

    ResponElimina
  15. M'encanten les cremes de carbassa, a l'hivern calentetes van de conya.
    Petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  16. mmmmmmmmm que bona la cremeta de carabassa
    m'encante que tenguis sort amb el concurs paula !!!
    petons

    ResponElimina
  17. Paula molt bona aportació al concurs i el truquillo molt bó,te desitx molta sort i m'emporto la recepta que encara en quedan carabasses,paula molt bó el comentari que m'has fet ma es fet morir de riura,jejejeje¡¡¡¡ ets un sol,gracies guapa.
    Molt bon cap de setmana i mils de petonets.

    ResponElimina
  18. M'encanten les carabasses i les sopes, així qué és una recepta ideal!!Gràcies.
    Emma

    ResponElimina
  19. Hola,
    La crema de carbassa és una delícia pel gust i molt bé com expliques per a les seves propietats. Jo sempre li posso pastanaga, per potenciar encara més el color.. M'encanta i la decoració.. t'ha quedat requetebé. Petonets,

    ResponElimina
  20. Una presentació molt xula;la provaré

    ResponElimina
  21. Me encanta la calabaza y en puré me chifla!!

    Un besooo

    ResponElimina
  22. Vaig descobrir la crema de carbassa fa un any més o menys i des d'aleshores és un plat de setmana a casa. Boníssima!. Gràcies pel consell final, el tindré en compte!A reveure.

    ResponElimina
  23. M'agrada el cargolí... L'has fet amb crema de llet? Havia sentit això del micro per estovar la carabassa, però no me'n fiava gaire. Veig que ho hauré de provar...

    Per cert, he posat un link al teu blog. Si hi tens algun inconvenient espero que m'ho facis saber.

    Salutacions!
    La Taula d'en Bernat

    ResponElimina
  24. La crema de carbassa és una delícia que a casa procurem duur a taula sovint ... però des d'avui crec que copiarem també la teva presentació .... una delícia... plus!!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  25. Una crema boníssima i molt ben decorada, m'encanta la presentació!

    Petons i bon diumenge!

    ResponElimina
  26. Tens tota la raó, la carbassa és molt sana!!! però el seu gust més aviat dolç no m'agrada gaire... cada setmana me n'arriba una amb la cistella ecologica i l'últim dia la vaig tallar a daus i fregir amb orenga.
    M'apunto la recepta i sobretot la manera de pelar-la: la meva mare m'ha preguntat d'on has tret aquesta magnícia idea!!!
    M'he estat posant al dia del teu blog que no vaig poder fer aquests darrers dies: i encara no m'explico d'on treus el temps!!
    Aquest vespre obriré el correo com dius.
    El post d'aquesta setmana l'he dedicat a tu i em pregunto com et deu anar per la cuina preparant els cupcakes!
    Una abraçada ben forta i fins aviat!

    ResponElimina
  27. Vaig a provar de posar ARA una carbassa 5 minuts a potència 700... a veure que passa!

    ResponElimina