dimecres, 8 de desembre del 2010

Tortell de Reis



            El Tortell de Reis es menja el dia de Reis commemorant aquesta festivitat, tot i que es diu que les seves arrels són paganes i es remunten a l’ imperi Romà, per celebrar les saturnals romanes. Durant aquestes celebracions s’elaboraven uns pastissos rodons fets amb figues, dàtils i mel, que es repartien per igual entre plebeus i esclaus.
            El Tortell actual conté dues sorpreses: una figureta i una fava seca. Segons la tradició el que troba la figureta dins el seu bocí és coronat amb la corona daurada de cartó que decora el centre del pastís, mentre que el que troba la fava paga el tortell.
            L’any passat vaig provar de fer el Tortell però la veritat és que no em va sortir gaire bé per dos motius. Primer, no el vaig deixar pujar el temps que tocava i, en conseqüència, no va sortir tan esponjós com hauria d’haver sortit; i segon, no vaig trobar per enlloc aigua de tarongina (“agua de azahar), i per tant, el tortell no tenia el gust característic d’aquest pastís.
            Enguany estava disposada a tornar-ho a provar fins que em sortís bé, de fet a l’estiu vaig veure l’aigua de tarongina a un supermercat i la vaig comprar, l’he guardada durant mesos com un tresor esperant el dia que tornàs a fer un Tortell. Fa quinze dies na Su de Webos Fritos va tenir una idea genial. Va publicar un tutorial on-line amb vídeo inclòs on explicava clarament com fer aquest tortell. Vaig seguir les seves indicacions al peu de la lletra; vaig deixar reposar la massa tot el vespre i al matí va fer la segona pujada; així, seguint les seves instruccions vaig aconseguir fer un Tortell espectacular. La recepta és la del blog Webos Fritos, us recoman que hi aneu i vegeu el vídeo; pitjau aquí per anar-hi. Mil gràcies Su!!!



Recepta de Webos Fritos:

Ingredients:
Sucre glass aromatitzat:
            120 grs de sucre glass
            La pell de mitja llimona (només la part groga)
            La pell de mitja taronja (només la part taronja)

Massa mare:
            70 grs de llet
            10 grs de llevat fresc
            1 culleradeta de sucre
            130 grs de farina de força
Per fer la massa:
            60 grs de llet
            70 grs de mantega a temperatura ambient
            2 ous
            20 grs de llevat fresc
            Aigua de tarongina al gust (uns 25 grs)
            450 grs de farina de força
            Un pessic de sucre
            Els 120 grs de sucre glass que hem aromatitzat

Per decorar:
            Ou batut
            Sucre banyat amb unes gotes d’aigua
            Fruita confitada

Preparació amb TMX:
  1. Pulveritzam els 120 grs de sucre uns segons a velocitat 10.
  2. Afegim les pells de llimona i taronja i pulveritzam. Reservam el sucre aromatitzat.
  3. Posam a la TMX tots els ingredients de la massa mare i programam 15 segons a velocitat 4. Formam una bolla amb els ingredients, posam a un bol i cobrim amb aigua tèbia. Una vegada que la massa dupliqui el seu volum i comenci a flotar damunt l’aigua la massa mare estarà a punt per utilitzar (en el meu cas 15 minuts)
  4. Posam a la TMX el sucre glass aromatitzat que havíem reservat, els ingredients de la massa i la massa mare. Programam 30 segons a velocitat 6.
  5. Amassam 3 minuts a velocitat espiga. Deixam reposar dins la TMX, tapada amb un pedaç de cuina fins que la massa surti pel bocal (jo la vaig deixar reposar tot el vespre).
  6. Una vegada que la masa hagi pujat, la baixam amb l’espàtula i tornam a amassar un minut a velocitat espiga.
  7. Retiram la massa de la TMX. Amb aquesta quantitat surt un tortell gros o dos de mitjans (jo en vaig fer dos).
  8. Ara donarem a la massa la forma de tortell. Així que, introduirem els dits en el centre de la massa i anirem fent gros el forat. Una vegada que haguem aconseguit fer aquesta forma, posarem la massa a una palangana de forn.
  9. Deixam reposar la massa fins que dupliqui el seu volum (en el meu cas va tardar gairebé dues hores).
  10. Pintam la superfície amb ou batut i adornam amb el sucre banyat amb unes gotetes d’aigua.
  11. Decoram al gust amb les fruites confitades.
  12. Encalentirem el forn a 200º, calor a dalt i a baix.
  13. Posam la massa al forn durant unes 15-18 minuts, i els darrers 10 minuts baixarem la temperatura a 180º. Si veim que la superfície es va daurant excessivament taparem amb paper albal)
  14. Una vegada passat aquest temps, el Tortell està a punt per menjar, així sense omplir, o bé es pot omplir al gust amb nata, crema, trufa,...

Preparació convencional:
1.      Primer de tot feim la massa mare mesclant tots el ingredients d’aquesta: llet, llevat, sucre i farina de força. Formam una bolla amb aquests ingredients, i els posam a un bol que cobrirem amb aigua tèbia. Quan la massa dupliqui el seu volum i comenci a surar damunt l’aigua la massa mare estarà a punt (en el meu cas 15 minuts)
2.      A un bol a part, mesclam el llevat amb la llet tèbia perquè fermenti.
3.      Afegim la farina de força, els ous, el sucre, la mantega, un poc de sal, l’aigua o aroma de tarongina, la ratlladura de les pells de la llimona i la taronja i la massa mare.
4.      Mesclam tot de forma enèrgica i feim una bolla que deixarem reposar perquè augmenti el seu volum (5 hores com a mínim, jo la vaig deixar reposar tot el vespre).
5.      Una vegada que hagi reposat aquest temps, donarem a la massa la forma de tortell. Amb aquesta quantitat de massa en surten dos de mitjans o un de gros (jo en vaig fer dos).Anam introduint els dits al centre de la massa i anam fent gros el forat. Una vegada que haguem aconseguit fer aquesta forma, posarem la massa a una palangana de forn.
6.      Deixam reposar la massa fins que dupliqui el seu volum (en el meu cas va tardar gairebé dues hores).
7.      Pintam la superfície amb ou batut i adornam amb el sucre banyat amb unes gotetes d’aigua.
8.      Decoram al gust amb les fruites confitades.
9.      Encalentirem el forn a 200º, calor a dalt i a baix.
10.  Posam la massa al forn durant unes 15-18 minuts, i els darrers 10 minuts baixarem la temperatura a 180º. Si veim que la superfície es va daurant excessivament taparem amb paper albal)
11.  Una vegada passat aquest temps, el Tortell està a punt per menjar, així sense omplir, o bé es pot omplir al gust amb nata, crema, trufa,...

(Font: De la introducció, Wikipedia
            De la recepta, webosfritos)

7 comentaris:

  1. Hola Paula! t'he trobat per un comentari que has deixat a un bloc que visito i he estat gaudint de les teves receptes :-)

    Has fet un senyor tortell i t'ha quedat molt i molt maco! La Su ha fet una gran feina per a que tothom pugui fer tortells enguany :-)

    Quina llàstima el que expliques del tortell de l'any passat, un altre dia que no tinguis aigua de tarongina no et preocupis, ho pots substituir per anís, que és fins i tot més típic als tortells que l'aigua de tarongina. El tortell de reis es diferència del "roscón" precisament per això, a més d'anar farcit de massapà enlloc de nata muntada.

    Et segueixo, per que les receptes que he vist m'han agradat molt!

    un petó, bonica!

    ResponElimina
  2. Bon dia maduixa!!Moltíssimes gràcies per la teva visita, pel teu comentari i per fer-te seguidora. M’anima molt veure que a la gent li agraden les cosetes que vaig fent.
    No sabia això de l’anís, però m´ho apunt (moltes gràcies!!). He entrat molt ràpidament al teu bloc perquè ara he d’anar a fer feina, però el que he vist m’ha agradat molt, m’ha parescut molt maco i les fotos boníssimes. Avui vespre ho miraré amb més tranquilitat. Una abraçada! Paula

    ResponElimina
  3. Paula, Quin tortell!!! S'em fa la boca aigua... I encara queden dies per tastar-lo. O no.
    De veritat que es tan sencill?
    Jo no tinc TH però em fa molta por començar. Peró crec que ho intentaré, no ho sé, em sembla que primer començaré per el tronc de nadal.
    Segueix així.
    Puri

    ResponElimina
  4. Hola PAULA, aquest tortell sembla comprat!!! Jo el vaig fer fa dos anys: boníssim rés a veure amb el de les millors pastisseries. L'únic que l'endemà es va començar a assecar ràpidament.

    PURI: et proposo que fem el tortell de Reis... juntes!!! ¿què et sembla?

    Noies, una abraçada. M'encanta haver-vos conegut!
    Mglòria de Gourmenderies

    ResponElimina
  5. Puri: és senzill de fer, només és que s'han d'esperar moltes hores perquè la massa augmenti el seu volum. La TMX només simplifica l'amassat, res més. Aquest diumenge vaig provar de fer el tronc de Nadal (hi havia un dinar familiar, i així, la família em feia de conillet d'índies) el penjaré aquest cap de setmana. Passa't per webosfritos i mira el video, és impossible fer-ho malament seguint el que diuen. Un petó!
    Hola Mglòria! Gràcies! La veritat és que surt boníssim; ui, les pastisseries notaran que ja no en volem comprar més!! Una abraçada

    ResponElimina
  6. tengo que hacerlo...tengo que hacerlo....tengo que hacerlo!

    ResponElimina
  7. Sí, Manu; tienes que hacerlo...tienes que hacerlo...tienes que hacerlo!!!!!!

    ResponElimina