dimecres, 23 de novembre del 2011

Sopa de ceba amagada




Aquest mes a Memòries d’una Cuinera, la Judith i la Moni, ens han proposat preparar una sopa. Quan vaig llegir quina era la proposta vaig tenir molt clar quina prepararia: una sopa de ceba. Sempre l’havia volgut preparar però mai em decidia a fer-la. També tenia sempre pendent intentar presentar una sopa amb una coberta de massa de fulls i tampoc trobava mai l’ocasió per fer-ho. Aquesta vegada, gràcies a la cita de Memòries d'una cuinera, tenia l’ocasió perfecta per preparar dues receptes pendents.
Per preparar la sopa vaig utilitzar la TMX. La recepta és del llibre “Imprescindible TM 31” i la veritat és que no pot ser més senzilla de fer.
El tema de la coberta de massa de fulls va ser un poc més complicat, perquè no em va sortir bé a la primera però jo, que sóc molt caparruda (tossuda), ho vaig voler tornar a provar, encara que això suposàs una visita d’urgència al supermercat perquè no tenia més massa de fulls. I és que com moltes coses a la cuina hi ha petits detalls que s’han de tenir en compte i en els que jo no vaig pensar. Primer de tot, no hem d’omplir massa el recipient amb la sopa perquè si la coberta de massa es baixa un poc quedarà just damunt la sopa, es podria banyar la massa, i llavors, ja no pujarà. A més, hem d’anar ràpids mentre ho feim. Ja podeu entendre perquè no em va sortir la coberta a la primera: vaig posar la massa al damunt del recipient ben ple de sopa, vaig enredar-me tallant detalls per decorar la coberta i amb la calentor de la sopa la massa es va anar enfonsant poc a poc fins que va quedar en contacte amb la sopa. No importa dir que no va pujar com tocava.  Ara sí, al segon intent va sortir una coberta espectacular.
La sopa de ceba em va agradar molt, encara que només en vaig menjar jo, perquè a casa el “meu crític culinari” no és molt amic de la ceba, només en menja si el seu sabor pot anar ben camuflat. Això no obstant, em va dir que m’havia quedat una presentació espectacular. L’haurem de repetir!!


Ingredients:
50 grs d’oli d’oliva
500 grs de ceba
1 litre d’aigua i 2 pastilles de brou de carn o 1 litre de brou.
Pebre blanc
Un poc de Xerès
Massa de fulls
Formatge tipus mozzarella
Orenga
Ou batut per pinzellar la massa

Preparació :
  1. Posam a la TMX l’oli i programam 5 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.
  2. Afegim la ceba i la feim bocins, programant 3 segons velocitat 4.
  3. Programam 10 minuts, temperatura Varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
  4. Afegim l’aigua i les pastilles o el brou i el pebre blanc. Programam 20 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
  5. Afegim un poc de Xerès o vi blanc.
  6. Per fer la coberta, tallam la massa de fulls amb la forma que tengui el recipient on posarem la sopa deixant dos dits de marge a cada costat.
  7. Omplim el recipient amb la sopa (alerta a omplir-lo massa!!) i tapam amb la massa de fulls. Pitjam els costats del recipient amb la massa, si és necessari ens banyam un poc els dits amb aigua perquè els costats quedin ben segellats.
  8. Pinzellam amb ou batut la massa, posam un poc de formatge i orenga i enfornam uns 15-20 minuts fins que la massa estigui ben daurada.

23 comentaris:

  1. Espectacular és poc, t'ha quedat BRUUUUUUUTAAAAAAAAAAAALMENT BESTIAL!!
    Ets una crack, no hi ha cosa que la meva nena es proposi i no aconsegueixi! A mi ja em pots fer tanta sopa de ceba com vulguis, em rexifla!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Quina cobertura!!! t'ha quedat genial!! sort que no et vas donar per vençuda!!! em guardo tots els teus consells!!! ah! i la propera vegada que facis sopeta i el crític no en vulgui m'avises,ok???? aiaiaiia quan el vegi!!! ;P moltíssimes gràcies bonica per participar!!! petonets

    ResponElimina
  3. Fa molt anys vaig fer lo de la pasta de full i va ser una passada!!! els meus familiar plipaven!!! ho vaig tornar a fer amb una crema de xampinyons, però amb la sopa de ceba mai!!! m´agrada molt!!! molt bona idea!!! petonets

    ResponElimina
  4. quina presentació!! de luxee eh!! m'emporto la idea perquè la sopa de ceba en sí ja m'encanta....imagina aquesta!! petons

    ResponElimina
  5. Això és originalitat!, quina presentació tan espectacular!, i la sopeta...ummmmm, una delícia!

    ResponElimina
  6. que sorpresa mas chula, me encanta la idea de presentar la sopa asi que has tenido
    bona nit

    ResponElimina
  7. Ja imagino l'esclaforeta i l'ololoreta en trencar la pasta de full, mmm... i el contrast cruixent amb la sopa ha de ser ben bo. Tot això que es va perdre el teu crític culinari, je je je... ;)

    ResponElimina
  8. Apa, quina presentació més maca Paula! L'altre dia també per primera vegada em vaig estrenar amb la sopa de ceba i ens va encantar. A la propera li poso aquesta coberta i tind´re en compte els teus consells. Petonets

    ResponElimina
  9. ostres l'altre dia en parlaban de aquesta sopa , amb la meva sogra , ella en deia que li habia agradat una vegda que va menjar la meva parella en va demanar si sabia fer-la i no sabia quien sopa era , ara ja veig clar que deu aser aquesta . me encanta la idea crec que per mallorca es fa bastant , l meva parella en te un record per algun restaurant de inca , aixi que pens fer-la i ensenyar-li si es aquesta .. una besade desde la roketa germana

    ResponElimina
  10. "La sopa de ceba em va agradar molt, encara que només en vaig menjar jo, perquè a casa el “meu crític culinari” no és molt amic de la ceba, només en menja si el seu sabor pot anar ben camuflat..." Em faig sòcia del club del teu soci culinàri encara que té molt bona presència ,-D

    ResponElimina
  11. Aquesta sopa la faig, però amb un altre tipus de sopa.
    La presentació és molt bona.
    Nani

    ResponElimina
  12. Qué xula!!!!!! HO he de fer amb convidats per deixar-los bocabadats!
    Un petó,

    ResponElimina
  13. Si no se que és de ceba hi poso la cullera, però es que no sóc de sopes, i de ceba...però la presentació m'encanta!

    ResponElimina
  14. Mmmm... Amb crosta de pasta de fulls no n'he menjat mai. Deu ser exquisida.

    ResponElimina
  15. La sopa de ceba m' encanta i amb crostra...mmmm!!! De fet la ceba m'agrada amb tot!!!

    ResponElimina
  16. I tan amagada!!!! La sopa de ceba és un dels meus plats preferits, però mai l'havia vist amb una presentació tan original. M'encanta!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  17. Delicioso y maravillosa presentación. Había visto algo parecido en un libro y me ha gustado mucho verlo en tu blog.
    Un besote

    ResponElimina
  18. Mare meva, no t'havia dit res! Per això em miraves malament, oi????????
    A mi me la pots preparar que m'encanta! I si que es veuen les floretes de la massa, uf, no estic tan malament! ja,ja,ja
    Molts petonets guapíssima!

    ResponElimina
  19. Jo també tinc pendent la sopa de ceba, i amb aquesta coberta de massa fullada t'ha quedat espectacular!!! Ja m'hauria menjat jo la que no va voler el crític culinari!
    Per cert, no et van dir res a l'aeroport amb tanta galeta? et deurien veure cara de guanyadora de concursos...felicitats per la merescuda i justa victòria!!
    Petonets!!!!!

    ResponElimina
  20. La de ceba és la meva sopa preferida i amb aquest capell de pasta de full t´ha quedat de luxe!!! un petonet

    ResponElimina
  21. Què xula aquesta sopa! jo encara la tenc pendent la sopa de ceba, a veure si aquest hivern la faig! la teva és super original ;)

    Petons!!

    ResponElimina
  22. M'encanta la sopa i el titol jaja
    Gràcies per la recepta.
    Petones

    ResponElimina