dijous, 15 de setembre del 2011

Escabetx de xampinyons



Torna a ser dia 15 i com cada mes hi ha una cita gastronòmica imprescindible a la blocosfera: la recepta dels 15 capitanejada pel Xavi i la Sandra dels Fogons de la Bordeta.
Aquest mes la proposta ha estat preparar un escabetx. No us podeu imaginar la cara que em va quedar quan vaig llegir la proposta. Primer, l’escabetx no m’agrada gaire i segon, no sabia ni per on començar; això no obstant, el que tenia clar és que havia de participar .
Així, doncs, vaig posar les neurones en funcionament per saber de què podia fer l’escabetx. Crec que vaig passar per totes les opcions possibles : escabetx de verdures, de musclos, de gambes, de pollastre, fins i tot, vaig pensar utilitzar alguna fruita, però cap opció m’acabava de convèncer. Al final l’opció que em va semblar més factible va ser un escabetx de bolets, encara que també vaig donar voltes a totes les opcions: una mescla de bolets, xampinyons amb verdures, bolets amb gambes, només xampinyons...Al final vaig decidir preparar un escabetx de xampinyons. Per fer-lo vaig fer servir la recepta de “El invitado de invierno” seguint els passos per utilitzar la TMX però adaptant  la recepta al meu gust.
El resultat? He descobert que l’escabetx m’agrada, almenys aquest de xampinyons que ha sortit boníssim.
Avui la proposta del 15 coincideix amb l’aniversari del seu amfitrió: el Xavi, el nostre vegetarià preferit. Així que des d’aquí li enviam un bon parell d’estirades d’orelles d'aquestes ben fortes!! Moltes felicitats,  "Xarvly"!! :DDD



Ingredients:
½ kg de xampinyons tallats en làmines
2 cebes blanques
3 alls
175 ml de vinagre de poma (com que a mi no m’agrada gaire el vinagre, utilitzo aquest que trobo que té un gust més fluix)
200 ml de vi blanc
150 ml d’aigua
400 ml d’oli d’oliva
Pebre negre
Sal
Julivert
Pinyons

Preparació:
  1. Es posen les cebes i els alls a la TMX i es trituren uns segons a velocitat 5.
  2. S’hi afegeix un poc d’oli i programam 9 minuts, 100ºC, velocitat cullera.
  3. A continuació afegim el vinagre i deixam reduir-lo; per això, programam 15 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.
  4. Afegim el vi blanc i l’aigua i tornam a deixar que redueixi el líquid. 10 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera.
  5. Incorporam els xampinyons, els pinyons, els condiments i la resta de l’oli. Posam la papallona a la TMX i programam 25 minuts, temperatura Varoma, velocitat Cullera.
  6. Ho deixam refredar i ho guardam a la gelera uns 2-3 dies. Passats aquests dies estirà a punt per menjar i, us puc assegurar, que, tot i no agradar-me el gust de vinagre ni l’escabetx, aquest és molt, molt bo!!

26 comentaris:

  1. Una bona proposta! Jo ho faig semblant amb rovellons petits i també queda molt bo. M'apunto la recepta amb la thermomix, que sempre ho faig de forma tradicional ;)

    ResponElimina
  2. m'encanten els xampinyons i segur que en escabetx són boníssims! ho provaré ;)

    Petons!

    ResponElimina
  3. Esa Paula como mola, se merece una ola!! jajajajja No em facis cas, aquest matí és de bojos!! :P Aquests xampis tenen una pinta brrrutaaaaaaaaaaal! I m'alegro que t'hagi servit per descobrir que t'agrada l'escabetx!
    La dedicació al Xavieret fantàstica, merci!!
    MOLTES GRÀCIES PER PARTICIPAR CARINYO!
    Petonets!
    Sandra

    PD: Ves alimentant les gavines... :P

    ResponElimina
  4. Paula, quina manera de donar voltes al cap, que després et surt la vena gavina-violenta!!!!!!! ja,ja,ja.
    Em sembla que de bolets no l'he tastat mai (l'amnesia viatgera crec que s'està escampant a altres "temes").
    Molts petonets.

    ResponElimina
  5. Ostres, això ha de ser molt útil de tenir a la nevera. Amb un peixet o un tros de carn i ja tens sopar. M'ha agradat molt la ideia!

    ResponElimina
  6. Quina bona idea fer l'escabetx amb xampinyons!! Ho tindré en compte per quan en compri, ha d'estar boníssim!
    Petons :)

    ResponElimina
  7. Buenísima idea la de escabechar champiñones...

    Me la apunto.

    Besos.

    ResponElimina
  8. Sí senyora! de bolets!!! suposo que en guardes un per casa, no???? ja estem desitjant tastar-lo!!!! ah! però no li donis a la gavina, si us plau! jajaajajajaja. Petonets

    ResponElimina
  9. Fan molt bona pinta aquests xampis Paula! I si t'ha servit per descobrir que t'agrada l'escabetx, han de ser boníssims!! :)

    Molts petonets guapa!

    ResponElimina
  10. Paula,chica...pero qué cosa más ricaaaa...entre que me vuelven loca los champiñones y que me gusta mucho el escabeche, me comería unas cuantas tostaditas de esas ahora mismito!
    Un besote!

    ResponElimina
  11. mirá que me gustan los escabeches pero de champiñones nunc ahabía probado. me llevo la receta. ¡saludos!

    ResponElimina
  12. Nunca se me hubiese ocurrido hacer un escabeche con champiñones pero me parece una idea fantástica.

    Te han quedado divinos.

    un besazo

    ResponElimina
  13. Quina bona aportacio!!! Amb le que m'agraden els xampis!!! Me l'apunto!!! Ah! I la foto preciosa!!!
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  14. M'agradarà segur!! Em coincidit amb els bolets i m'ha agradat molt.
    Un petonàs,
    Esther

    ResponElimina
  15. A mi em va passar com a tu, no sabia com posar-m'hi. Aquests xampinyons deuen estar boníssims, jo també faig servir vinagre de poma.

    ResponElimina
  16. els xampinyons m'encanten!! però així escabetxats crec que no ho he provat mai!! tot serà questió de fer-ho per primer cop!! petons

    ResponElimina
  17. Me encantan estos champiñones. Cuando vi la receta los apunté para hacerlos y nunca los hice, así que esta vez no puede volver a ocurrir.
    Ahora mismo me pongo a ello.
    Besos

    ResponElimina
  18. Paula estupenda idea hacerlo de champiñones, me gusta
    peto

    ResponElimina
  19. Quina bona idea!! jo també vaig pensar en moltes coses però el que no se'm va acudir van ser els bolets, ho tindré en compte! petons :)

    ResponElimina
  20. Guau, qué idea! Tengo unos champis esperando en la nevera y me ha gustado tu receta un montón...creo que los voy a hacer así y lo pruebo.

    ResponElimina
  21. Han creuat el mar fins aquí les estirades d'orelles!! Moltes gràcies Rulera de Xarvly!!!! Hahaha! ^^

    ResponElimina
  22. Escabetx de xampinyons? No sabia que es pogues fer escabetx de verdures! A mi m'encanten les sardines d'escabetx! Sens dubte tastaré els aquests xampinyons!
    merci!
    mglòria

    ResponElimina
  23. M'agrada molt aquest escabetx de xampinyons. També em va passar a mi pel cap quan no sabia quin ingredient escabtetxar. A tu t'han quedat de luxe. Per cert, he llegit al mon de juju que avui és el teu aniversari. Per Molts Anys!!!!
    Petonets,

    ResponElimina
  24. MOLTES FELICITATS!!!
    CUQUETA DE LLUM!!!!!!!!!!!!

    Mglòria de gourmenderies, una admiradora publica del teu ésser.

    Des de fa un temps només puc deixar comentaris com anónim!

    ResponElimina
  25. Torno aquí per dir-te: Moltíssimes felicitats Paula i super rul·lera!! Quin regalet t'han fet les altres noies, eh??
    Que passis molt bon dia guapa!! :)

    ResponElimina