dilluns, 13 de juny del 2011

Mostra de Cuina Balear: Gató amb gelat d'ametlla



Actualment està molt de moda això dels reptes culinaris. Una de les persones a la que més li agraden els reptes és, sense cap tipus de dubte, el Manu de Cocinando con Catman.
Un dia que havia publicat una recepta – repte li vaig deixar un comentari on li deia que això dels reptes li agradava molt i que es reptava amb tothom. La seva resposta va ser: no,  amb tothom no, amb tu encara no he fet cap repte. En feim un?? Òbviament, no vaig poder dir que no i aquí ens teniu.
Quan pensàvem quin repte fer, vàrem decidir ràpidament fer-ne un de cuina de les Illes. Ja que els dos som d’aquí ens va semblar que era el millor repte que podíem fer.  Imagino que gairebé tots els que llegiu Bon Tiberi coneixeu el bloc del Manu, si no és així us recomano que aneu a fer-li una visita urgent. Té moltíssimes receptes bones, interessants i amb un estil propi. A més, darrerament s’ha llançat amb el tema de les galetes decorades i amb els pastissos decorats amb fondant i no escatima explicacions ni consells quan ens explica com fer-los; així que anau a veure aquesta meravella de pastissos decorats que fa.
De moment, ens hem proposat fer un parell de reptes més. Per això, si us fa ganes aprendre alguna recepta típica de les illes us convidam a fer-la amb nosaltres. Si voleu ens podeu escriure a mi o al Manu i us direm la recepta que hem decidit fer pel pròxim mes. Només us avançaré que és una recepta molt bona, senzilla de fer i molt estiuenca. 


Anem a la recepta d’avui. Un dels postres típics de Mallorca és el gató amb gelat d’ametlles. Així, que ens va semblar una bona proposta per començar la nostra particular Mostra de Cuina Balear.

GATÓ:
Ingredients:
200 grs de sucre
200 grs d’ametlles
6 ous
Una cullerada de canyella
La pell d’una llimona
6 ous
40 grs de farina de rebosteria

Preparació:
  1. Trituram les ametlles
  2. Mesclam els vermells dels ous amb el sucre. Jo ho he fet amb la TMX programant 6 minuts a velocitat 3 ½.
  3. Afegim a la mescla dels vermells la canyella, la pell de la llimona triturada i la farina.
  4. Pujam els blancs dels ous a punt de neu amb la TMX o amb les varetes el.lèctriques.
  5. Mesclam les ametlles amb els vermells dels ous, i aquesta mescla amb el blanc dels ous amb moviments suaus.
  6. Distribuïm la mescla en un motlle previament untat amb mantega i enfornam a 180ºC durant uns 20-30 minuts, fins que quedi la superfície daurada i al clavar un escuradents aquest surti net.

GELAT D’AMETLLES:
Per fer aquest gelat he fet una versió que he intentat que fos lleugera, ja que no he utilitzat nata ni tampoc llet condensada.

Ingredients:
200 grs d’ametlles triturades
Canyella
La pell d’una llimona
½ litre de llet
5 cullarades soperes de sucre

Preparació:
  1. Posam una olla al foc amb la llet, les ametlles, la canyella, la pell de la llimona i el sucre.
  2. Ho deixam al foc fins que bulli. Llavors ho llevam del foc i ho deixam refredar.
  3. Una vegada que la mescla ha refredat la ficam al congelador i cada 30 minuts l’anam remenant. Repetim aquesta operació unes quantes vegades.

Muntatge del plat:
Normalment es talla un bocí quadrat de Gató amb una bolla de gelat d’ametlla. Aquesta vegada he intentat fer una presentació diferent. Per això he utilitzat un motlle més gran del que utilitzo normalment i m’ha sortit un gató més baix que de costum. Amb un ar d’emplatar he tallat dos rodons de coca de gató i al mig hi he posat el gelat.

 Després de veure la nostra proposta, no importa que us digui que ara heu d'anar a veure el Gató amb gelat d'ametlla del Manu. Pitjau aquí per anar-hi.


24 comentaris:

  1. Despegannnndo!!! Preciosa presentación y gracias por el estilo propio, eso es lo más chulo q me podias decir!! Jajajaja este reto mola cantidad si, porque es un homenaje a estas islas y me gusta!!!
    Nos vemos el mes q viene con...
    Besos Paula y el cafeeee busquemos tiempo por Dios!!!

    ResponElimina
  2. Una gran presentación para un clásico de nuestra cocina, te ha quedado genial¡ Un fuerte abrazo, Teresa

    ResponElimina
  3. Hola Paula, encantada de participar, ya me han pasado la próxima receta, con esta hemos disfrutado, tú gató me gusta la presentación con el heladito incluido, muy bueno. Bss

    ResponElimina
  4. ostres, aquest gelat d'atmetlles té una pinta...ràpid de fer no?? És que sóc una apassionada dels gelats, me'ls apunto tots!! petons

    ResponElimina
  5. El gató no l'he provat mai i el gelat d'ametlla tampoc. Em rendeixo als teus peus amb aquesta combinació que es veu estupenda!. M'apunto la recepta del gelat, nyam....;)

    ResponElimina
  6. jajajja jo li vaig dir el mateix que tu, però a la Sonia, quan van fer el repte conjuntament. Té una pinta molt bona el gató, encara que mai l'he tastat! No puc pas tardar...

    Un petó!

    ResponElimina
  7. La cuina balear té receptes sensacionals! I la teva versió amb el gató farcit de gelat té una pinta sensacional ;)

    ResponElimina
  8. Hola Paula, t'he trobat pel blog de Maria i així he vist el resultat del teu repte. M'ha encantat. M'he fet seguidora i et convide al meu blog. Pentons des de València. M'encanta tot el que es refereix a les Illes ja que fa anys vaig treballar de mestra en Mallorca, Eivissa i Formentera i algo queda dins del meu coret.

    ResponElimina
  9. M' agraden aquestes entrades que ens mostren alguna cosa més que una recepta...en el teu cas la cuina del es Balears...No he provat mai el gató. N´he sentit a parlar però...aviam si en tinc l´ocasió.

    ResponElimina
  10. M'encanta la cuina balear! Des de fa molts anys estiuegem a Menorca i sempre gaudim amb el menjar, tant amb els dolços com amb el salat. Aquest gató té una pinta tremenda!

    Me'n vaig a tafanejar per blog del Manu, que encara no el coneixia...

    Per cert, de quina illa sou?

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  11. Vengo del blog de gato a ver tu versión, a cada cual mejor, que delicía!

    ResponElimina
  12. Paula molt be aquest gató y ahora voy a ver el de Manu
    petons
    miquel

    ResponElimina
  13. Pauleta bonica... vinc de passar un cap de setmana "playero" i em trobo aquesta delícia calòrica! Que torno més convençuda que mai que l'operació bikini és molt urgent! jajajaja
    Però res... espero que en un meset em pugui estar menjant aquesta delícia en terres mallorquines, que has fet una versió brutal!!
    Petonets carinyo!
    Sandra

    ResponElimina
  14. Me encanta el gató y con helado de almendra es lo más! Pero esa presentación se lleva todos los puntos!!!
    Feliz inicio de semana!

    ResponElimina
  15. N' he sentit parlar peró no he tingut ocasió de menjar-ne mai, ha de ser boníssim!

    ResponElimina
  16. M'agrada molt individual!!! Li deia al Manu que el pròxim mes vaig a Menorca de vacas, a veure si aprenc alguna cosa, peró ara he entés que vosaltres proposeu la recepta!!Molt millor!
    Petonets,
    Esther

    ResponElimina
  17. Quina passada de postre, ha de ser una delícia celestial!

    ResponElimina
  18. Hola
    No l'he tastat mai... però segur, segur que m'encantaria!!! Em quedo amb la recpeta maca!
    Petonets

    ResponElimina
  19. visca les receptes de ses illes!!!! quina bona pinta. No estic segura de si l'he tastat mai! però per si de cas guarda'm una miqueta que en vinc a buscar!!! petonets solet

    ResponElimina
  20. Quina bona pinta que té aquest gató! Me'n vaig a veure el bloc del Manu que no el coneixia.

    ResponElimina
  21. Paula, on ets? S'hauran d'activar els rulos de la Fletcher per trobar-te????????????
    Bona recepta, a veure amb que ens sorprendreu. Sempre és bo aprendre coses!
    Molts petonets.

    ResponElimina
  22. Si el gató ja és bo, amb el gelat d'ametlles... fastàstic!!!

    ResponElimina
  23. a la cuina de ses illes!!! crec que ja he explicat més d'una vegada com em vaig engreixar com una bèstia el més que vaig passar a Selva fent pràctiques a Son Dureta. Bon repte!!

    ResponElimina