dimecres, 29 de desembre del 2010

Tronc d'alvocat

La meva mare em va “delegar” fer de cuinera per al dinar familiar de dia 26. La primera cosa que vaig tenir clara del menú va ser aquest entrant. El vaig aprendre a fer a la classe de Nadal de Thermomix de l’any passat i em va sorprendre molt; em va encantar la combinació de dolç (bescuit) i del salat (farciment). Aquest tronc l’he fet altres vegades i sempre ha estat un èxit rotund, a més, es pot preparar amb antelació i és un plat festiu molt original.
Si no ens agrada un ingredient el podem substituir per un altre; per exemple, si no ens agraden els alvocats els podríem substituir per pinya.



Anem a la recepta,

Ingredients:
Bescuit:
4 ous
120 grs de sucre
120 grs de farina de rebosteria

Farciment del tronc:
1 alvocat
200 grs de surimi (bastonets de cranc)
200 grs de gambes cuites
300-400 grs de salsa cocktail (aquesta salsa la podem comprar feta o fer-la nosaltres  la feta a casa és molt més bona, però duu feina, així que en cas d’urgència la que ja ve feta ens pot estalviar molt de temps)

Salsa cocktail (400 grs) :
240 grs d’oli d’oliva
2 vermells d’ou
65 grs de ketchup
5 grs de salsa Perrins
10 grs de conyac
15 grs de nata líquida
5 gotes de Tabasco
50 grs de suc de toronja natural
5 grs de sal
25 grs de mostassa de Dijon
un puntet de pebre bo

Preparació :
Bescuit:
Preparació amb TMX:
  1. Posam la papallona a la TMX, i hi possam els ous i el sucre. Programam 6 minuts, 37º, velocitat 4.
  2. Quan acabi aquest temps, tornam a programar uns altres 6 minuts, velocitat 4, però aquesta vegada sense temperatura.
  3. Afegim la farina i programam 4 segons, velocitat 3.
  4. Extenem aquesta massa damunt paper vegetal, prèviament untant amb mantega per evitar que s’aferri.
  5. Enfornam uns 10 minuts a 180º fins que quedi amb un poc de color. És important vigilar-lo perquè si ho tenim massa temps al forn ens quedarà el bescuit massa fort i es trencarà quan li donem forma.
  6. Treim la massa del forn. Agafam un altre full de paper vegetal i col.locam el bescuit damunt aquesta superfície, i l’anam enrotllant  amb el paper vegetal perquè agafi la forma de braç de gitano. Ho hem de fer amb el bescuit encara calent; si ja es fred no li podrem donar forma.
  7. Posam un drap de cuina damunt el rotllo de paper vegetal i ho deixam reposar fins que refredi.
Preparació convencional:
  1. Mesclam els ous i el sucre, millor si ho feim uns minuts amb les varetes elèctriques perquè la massa agafi un poc de volum.
  2. Afegim la farina i ho mesclam tot amb moviments enèrgics per tal que quedin tots els ingredients ben integrats.
  3. Seguim les passes 4 a 8 de la preparació amb TMX per donar forma al tronc.
Salsa cocktail:
  1. Posam tots els ingredients excepte l’oli a la TMX o en un bol si ho feim amb el turmix.
  2. En el cas de fer-la amb TMX trituram 10 segons, velocitat 4; afegim l’oli poc a poc i ho programam un segons a velocitat 4..
  3. Si ho feim amb el turmix trituram els ingredients fins que estiguin ben integrats i afegim l’oli molt lentament, mentre continuam triturant.
Muntatge del tronc:
  1. Si volem podem triturar un poc els ingredients del farciment (jo ho vaig fer així; vaig posar l’alvocat, el surimi, les gambes i la salsa cocktail a la TMX i ho vaig triturar tot uns segons a velocitat 4). A continuació,  anam desenrotllant el bescuit i posant els ingredients, després ho tornam a enrotllar amb la forma de tronc.
  2. Si no ho hem triturat, desenrotllam el bescuit i l’untam amb salsa cocktail; damunt hi posam els bastonets de surimi, les gambes i bocins petits de alvocat i li tornam a donar forma de tronc.
  3. Deixam reposar el tronc a la gelera ben tapat amb paper film o d’al.lumini.
  4. Abans de servir, cobrim el tronc amb salsa cocktail i ho decoram amb gambetes i bastonets de surimi.

13 comentaris:

  1. Hola Paula,
    Ostres! Aquesta combinació de dolç i salat és fantàstica. No se si estic a temps pel sopar del 31 que he de portar alguna cosa a casa de la meva germana, però si puc ho faré per que el trobo més que original! I per si de cas no puc fer-lo, el deixo a pendent. Gràcies per aquesta estupenda recepta. Petons
    Nota: Ja he comprat la crema de cacauet per fer les teves galetes! A veure si la setmana vinent tinc una estoneta

    ResponElimina
  2. Que bonic que t'ha quedat! M'agradaria provar els sabors, ha de ser deliciós! A veure si el faig algun d'aquests dies!

    ResponElimina
  3. M'agraden els plats que es poden preparar amb antelació. A nosaltres sempre "ens pilla el toro"!!

    ResponElimina
  4. Hola Paula
    me gusta tu propuesta y con la thermomix mas facil.Me la apunto a la lista de pendientes
    Bon any Nou
    miquel

    ResponElimina
  5. Paula, m'ha agradat molt aquest tronc, no soc gaire fan de l'alvocat, pero encara i aixi ho tastaré tal com ho poses...

    Un petó

    ResponElimina
  6. Eri: t'anim a que el facis per demà; és fàcil de fer i és tan bo i original! Ja em contaràs com surten les galetes, je, je!!Un petó, guapa.
    V.C: gràcies, una abraçada.
    Jordi: je, je!! Jo mai tenc temps per res, i les poques vegades que en tenc no se que faig però també sempre em "pilla el toro"!! Un petó.
    Miquel: te animo a probarla, es una receta fácil y rica. Feliz Año para ti también. Un beso.
    Sonia: a mi tampoc m'emociona l'alvocat però he de reconèixer que amb aquest tronc si que m' agrada i moolt!! un petó...encara estic donant voltes a l'aperitiu que he d'enviar-te per al teu concurs!! Una abraçada

    ResponElimina
  7. Paula, et faig el mateix comentari que l´escrit a la Gemma de La Cuina de Casa...ens he posat d´acord tots a fer troncs i braços de gitano. Deu ser la màgia del Nadal?

    Molt bona combinació dolç i salat...me l´apunto, me l ´apunto....

    ResponElimina
  8. Ai la termomix... Tan de bo caigués per Reis... Hahaha!
    T'ha quedat molt guapo aquest tronc. A més, l'alvocat... M'encaaanta!
    Una abraçada molt forta i bona entrada d'any!
    Marina.

    ResponElimina
  9. Doncs jo no tinc termomix, i de moment no en vull... però a veure si puc fer un braç de gitano tant xulo però manualment! 8P

    ResponElimina
  10. Paula la teva familia deu estar....!!!
    Quina presencia més bonica i apetitosa!!
    Fes-ho amb mascarpone i salmó amb unes gotetes de tabasc. HUMMMMM
    Molts petons
    Puri desde cooking lovers

    ResponElimina
  11. Quina pinta Paula, aquest tronc me l'apunto! A mi la meva mare ja fa uns tres anys que em delega el Sant Esteve! jejeje
    Bona entrada d'any maca!
    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  12. Paula, aixo es una passada, m'encanta aquest tronc, demà ja no havia d'anar a comprar, pero aquest tronc m'ha conquistat!!! a veure si hem surt! Molt d'anys guapa!!!

    ResponElimina
  13. Cristina: he anat corrent a veure el braç de gitano de la Cuina de Casa...sí, això és la màgia de Nadal!! Un petó!
    Marina: tú demana-la, per demanar que no quedi, no?? Una abraçada i Bon Any!
    Judith: com no t'ha de sortir perfecte amb l'artista que duus a dins?? Un petó.
    Puri: amb salmó i mascarpone ha d'estar increïble!! M'apunt. Un petó, guapa.
    Sandra: crec que les mares estan salvades amb nosaltres, eh? La meva mare fins i tot em va delegar fer la compra de tot el que necessitàvem del supermercat!! Un petó.
    Montse: gràcies!! Idó demà al supermercat s'ha dit!! Bon Any Nou! Una abraçada!

    ResponElimina