He de reconèixer que de tant en tant m’agrada anar a Ikea. Encara que no necessiti res sempre torno a casa amb qualque coseta nova.
Una de les darreres vegades que hi vaig anar, a la secció de productes gastronòmics suecs, vaig veure un llibre titulat “Ikea, la Cocina y Suecia”, ja podeu imaginar que el llibre volia venir amb mi, i clar, què havia de fer? Deixar-lo allà? El llibre va venir a casa acompanyat d’un pot de melmelada de nabius.
Vaig decidir ràpidament quina seria la recepta amb la que m’estrenaria en el món gastronòmic suec: unes Köttbullar. És a dir, el que a Mallorca en diem pilotes, a Catalunya mandonguilles i en castellà albóndigas. De fet, els restaurants d’ Ikea han fet famós aquest plat a nivell mundial. Mirau el que diu la viquipèdia de les Köttbullar.
Per fer la recepta vaig mesclar i adaptar la recepta d’aquest llibre i la recepta del llibre de Viatges de Jamie Oliver on també surten aquestes mítiques pilotes.
Ingredients:
Per fer les Köttbullar:
Herbetes fresques triturades (tipus julivert, farigola, romaní...)
500 grs de carn picada
1 ou
75 grs de llet
75 grs de pa ratllat
1/2 culleradeta de pebre negre
½ culleradeta de pebre blanc
Sal
Oli d’oliva
Per fer la salsa de nabius:
Suc de mitja llimona
200 grs de brou de carn
1 cullerada de farina
50 grs de nata
Uns 150-200 grs de melmelada de nabius
Preparació:
- Mesclam tots els ingredients per fer les Kötbullar fins que quedi tot ben integrat.
- Anam formant petites boletes rodones. Les deixam reposar a la gelera durant una hora aproximadament perquè ens agafin més consistència.
- Fregim les Kötbullar amb oli fins que quedin ben daurades i les deixam reposar.
- A continuació, preparam la salsa de nabius. Posam al foc una olla amb el suc de mitja llimona, el brou, la farina, la nata i unes quantes de cullerades de melmelada. Afegim un poc de sal i pebre. Quan comenci a bullir baixam el foc i deixam la salsa fins que agafin una consistència espessa. Si volem hi podem afegir més melmelada.
- Afegim les Kötbullar a la salsa perquè agafin el seu gust i les deixam uns minuts.
- Servim les pilotes amb la salsa i, si volem, a damunt hi podem posar unes cullerades de melmelada calenta de nabius juntament amb herbetes fresques.
A mi también me gusta ir al Ikea, esta chulo aquello! Muchas veces vuelvo sin nada porque si me compro algo es por capricho jaja Tu plato tiene muy buena pinta!
ResponEliminaBesos
Visca l'Ikea!!! aquí tens una altra fan!!! i ara que hi penso fa dies que no hi vaig!!! és gravísssim!!!! ;P la foto és molt xula, i mira que és difícil que unes mandonguilles surtin "guapes" , ara el toc verell ves amb compte, a veure si se les vindrà a menjar un vampir! jajajajaajjajajaja. Petonets
ResponEliminaJa tens una altra fan d'Ikea... ara fa massa que no hi vaig! Nenes, visita a IKEA?! jajajaja Nena, anava a dir-te el mateix que la Judith... aquest color vermell farà sortir els ullals de més d'un vampir, eh? jajajaja
ResponEliminaJo vaig comprar un cop les mandonguilles i ja em van agradar... però aquestes pilotes deue ser brutals!
Petonets GUAPA!!
Sandra
Siempre es rentable ir a Ikea eh? buenas albondigas con esa salsa estan muy bien
ResponEliminapeto
miquel
mmm quina bona pinta tenen! És interessant conèixer nous plats de les cuines del món ;)
ResponEliminaNo n'havia sentit mai a parlar. Tenen un aspecte deliciós. El "problema" que tens ab Ikea j ambé el tinc. M'encanta anar-hi, però no pels mobles sinó pels utensilis de cuina. I la botiga, oh!
ResponEliminaUna abraçada!
Hola!
ResponEliminafer un passeig per l'Ikea és comprar, segur. Amb aquesta salseta han d'estar de vici!!!! T'ha quedat preciosa la foto. Petons
Quin contrast més interessant, carn picada i nabius, no ho havia vist mai. Jo també em deixo caure de tant en tant al supermercat suec d'ikea, ja he comprat massa coses allà, i ara que ho dius, em venen ganes de tornar-hi xD. El que no he vist, crec, són llibres, ja m'hi fixaré perquè sóc una col·leccionista de llibres de cuina!! petons!
ResponEliminaI a Girona pilotilles!
ResponEliminaAmb aquesta salsa tan original han de ser molt bones, no se m'hauria acudit mai.
Per mi anar a Ikea és una perdició, encara que no necessiti res sempre torno ben carregada...
La veritat es que jo a Ikea em perdo i també sempre torno amb algo i sobretot quan passo per la zona dels accessoris i utensilis de cuina jeje. Allà també havia provat les mandonguilles però no sabia pas com es feien!
ResponEliminaGràcies per la idea :) Un petó!
Doncs jo no vaig mai a l'Ikea, crec que només hi he estat 2 cops... i sempre em sorpren veure que hi venen menjar i llibres de cuina!
ResponEliminaHan de quedar unes mandonguilles boníssimes i molt originals. La salsa d'acompanyament la trobo fantàstica.
A mí també m'agrada molt anar a Ikea peró només a la planta de baix de estris de cuina, em pasaria la vida allà. Ara, hauré d'anar a buscar aquest llibre, crec que quan em coneixi també voldrà venir a casa meva.
ResponEliminaLes mandonguilles fan un pinta brutal.
Un petonàs!
Esther
Clar, es el que té anar a Ikea: les coses et miren amb aquella careta de "estic solet, vull venir amb tu" i què has de fer, no?
ResponEliminaJo em quedo amb la salseta i les patates que últimament la carn encara em costa més!
Petonets.
Jo també sóc fan de l'Ikea!! però sobretot del seus hot-dogs complerts.
ResponEliminaAquestes mandonguilles són simplement fantàstiques..
Petons
Jo també soc fan de l'ikea però ho tinc complicat, el de Bilbao a 150 kilometres, el de Bordeaux a 300, i els de Barna a 600! Gairebé cada cop que hi vaig son unes vacances! jajajaaj això sí, aprofito bé i torno ben carregada!
ResponEliminaPel nom m'havia imaginat unes mandonguilles fins i tot estranyes, però noia, si només els hi falta l'all i julivert! :-) quina bona pinta que tenen, Paula! i la salseta ha d'estar realment bona, m'encanta la barreja dolç-salat, les provaré que t'han quedat immenses!
petons guapíssima!
Doncs el dia que entri jo a l' Ikea em faran un regal...no hi he entrat mai!!!
ResponEliminaAquestes mandonguilles sueques deuen estar delicioses amb la salsa...les fa més tendres.
El meu noviet és suec i mai m'he atrevit a fer Köttbullar a casa perquè les té totalment mítificades i segur que no estaré a l'alçada (les de sa mare són les millors del món mundial, per suposat!). De totes maneres, aquestes teves tenen una pinta estupenda!
ResponEliminaBon cap de setmana!
Com les d'Ikea!!! Que bé fer-les a casa!! A vere si m'atreveixo!!
ResponElimina1 salutació!
puf, si yo tuviera un ikea por acá iría muy seguido... :)
ResponEliminaYo tamnién me uno al grupo "que siempre salgo con algo de Ikea", y las albondigas de Ikea les encanta a mi familia, y el libro todavía no se ha venido conmigo. La semana pasada conocí a Manu y me habló de tú blog, no me he podido pasar antes, pero ahora me doy una vuelta por tus recetas. Voy a intentar colaborar en el reto que habéis montado. Bss. y espero seguir visitándonos.
ResponElimina