Avui és la Nit de Sant Joan, una de les més curtes de l'any degut a la proximitat del solstici d’estiu. Per celebrar aquesta nit a Catalunya és tradició fer una de les coques més populars que hi ha: la Coca de Sant Joan.
Mai havia fet aquesta Coca però aquest any m’he animat ja que és el repte que ens han proposat a Memòries d’una cuinera les meves dues germanes preferides de la blocosfera gastronòmica (la Judith i la Mònica).
Vaig dubtar bastant a l’hora d’elegir quina recepta seguir. Primer vaig pensar que faria una adaptació del Tortell de Reis, però després vaig veure als Fogons de la Bordeta una recepta de brioix que em va convèncer, així que vaig decidir seguir la seva recepta.
Això no obstant, poques vegades segueixo una recepta al peu de lletra (encara que en tema de masses ho hauria de fer). Així que mentre estava preparant la massa vaig pensar afegir canyella a la massa i una copeta d’anís. Vaig afegir l’anís i, evidentment, se’m va descompensar un poc la proporció líquid-sòlid de la massa, així que vaig haver d’afegir farina a ull fins que em va quedar una massa amb la textura que volia. Després d’això tenia els meus dubtes que la massa sortís bé, però la veritat és que va sortir perfecte, va pujar com tocava i va quedar boníssima.
Finalment, per tenir content als de casa vaig decorar una part de la Coca amb fruita confitada i a l’altra hi vaig posar unes perletes de xocolata, així tots vàrem quedar satisfets amb la Coca.
Abans d’anar a la recepta, us recomano veure les indicacions que ens donen el Xavi i la Sandra per fer la massa seguint el mètode Bertinet, jo tenc pendent fer la massa així, però aquesta vegada ho he fet amb la Thermomix. Finalment, ja que parlam del seu bloc vull aprofitar per donar l’enhorabona a la Sandra, historiadora de l’art, que ahir va acabar magisteri d’educació especial! Felicitats!!! ;DDDD
Ingredients:
500 grs de farina de força (més un poc més que haurem d'afegir si posam anís a la massa)
14 grs de llevat fresc
255 grs de llet
57 grs de mantega
42 grs de sucre
5 grs de sal
2 ous
Anís
Canyella
Anís
Canyella
Preparació:
1. Mesclam el llevat amb la farina de força.
2. Anam afegint tots els ingredients excepte la llet.
3. Quan estiguin tots els ingredients mesclats encalentim un poc la llet i l’afegim poc a poc a la massa. Ho mesclam tot bé. Com he dit abans, jo ho vaig fer amb la TMX programant velocitat espiga uns 8 minuts aproximadament, fins que vaig trobar que la massa tenia la textura adequada.
4. Retiram la massa i la deixam reposar durant una hora aproximadament tapada amb un pedaç perquè llevi.
5. Passat aquest temps estiram la massa i li donam forma. Tornam a deixar reposar tapada unes dues hores aproximadament fins que dupliqui el seu volum.
6. Una vegada que hagi fermentat la massa la pinzellam amb ou batut i distribuïm la fruita confitada, la xocolata i el sucre.
Avui m'engreixo de satisfacció de veure les entrades les meves estimades ruleres!! Sou les millors!! :D Seré una profe molt artísitca, eh? jijijijiji
ResponEliminaI aquesta coca t'ha quedat bestial, oi que queda esponjosa i tendra la massa? Esperem que ens surti demà igual de bona que a tu... i que tinguem temps de fer fotos, pq tela amb el menú que hem preparat! jajaja Tinc feina per tot el dia! Ah, i el xupito d'ajoblanco per espantar els vampirs que no falti! :P
Petonets preciosa... i meeeeeeerci!!
Sandra
Quines dues propostes més bones. Personalment em quedo amb la de trossets de xocolata. Em torna boja. A mi em toca fer-la demà. A veure com sortirà.
ResponEliminaUna abraçada!
Quina coca de Sant Joan!! que grossaaaa!!! t'ha pujat una passada Paula.
ResponEliminaEspero que passis una revetlla d'alló més "sonada". Vigila amb els "Petardos" juas juas juas, que ets molt wapa... Molts petons
Quina bona pinta!!! Jo em quedo amb un tallet de cada....
ResponEliminaBona Revetlla!!!
T'ha quedat fantàstica!! Jo també hi poso anís i canyella, trobo que fa més coca.
ResponEliminaPetonets i bona revetlla Paula!!
Bonisssima!! m'encanta! tinc ganes que arribi aquesta nit per devorar coques de tot tipus (després ja vindràn els remordiments!!)jejej petonets i bona revetlla
ResponEliminaQue esponjosa t'ha quedat! Clar, tenies recepta de confiança.;)
ResponEliminaAixò del mètode Bertinet, tanta estona, em fa una mica de mandra i mira que veig que queda bé! M'hauràs de deixar la TMX, com que vivim a tocar! ja,ja,ja.
Molts petonets i bona revetlla!
Moltíssimes gràices per participar al memòries.
Pauleta!!!! quina coca més estupenda! a més el teu love la té de xocolata!!! si és que som tan bones, oi? sempre els volem fer feliços, només falta que els hi servim un trosset amb Born in the USA!!! ajajajajajajaja. Visca la Paula, la Sandra i les coques de Sant Joan!!!! feliç revetlla carinyet!
ResponEliminaT’ha quedat fantàstica Paula! Es veu molt esponjosa i l’anís i la canyella li deu donar un gustet molt bo. Jo tinc ganes de provar el mètode Bertinet per pastar les masses, però mai trobo el temps per fer-ho. Tu tenint thermomix encara se’t deu fer més difícil, jeje!!
ResponEliminaMolts petonets guapa i feliç revetlla!!
Paula bona coca y bien subida, la mia esta en el horno dentro de un rato sale
ResponEliminabona revetlla
petons
miquel
DONCS LA MASSA ES VEU TAN ESPONJOSA QUE SEMBLA PA DE PESSIC!Quin aspecte tan bonic! BONA REVETLLA!
ResponEliminaTe escribo mientras escucho los petardos, y yo en casa...
ResponEliminaQué cocas tan geniales te han salido...
Estupenda esta receta de coca de San Juan. Ideal para degustarla después de las sardinitas.
ResponEliminaUn saludo Paco
Quina esponjosistat!! Es veu perfecte i el toc de l'anís i canyella molt bo! Petonets
ResponEliminaA les coques també m’agrada posar-hi anís i canyella. Les teves t’han quedat fantàstiques
ResponEliminaBona cuina
Les coques... crec que és el millor berenar del món! I una de les millors receptes de la reposteria catalana!
ResponEliminaPetonets,
mglòria
T'han quedat unes coques esplèndides i semblen ben flongetes. Aquesta fruita vermella aplanada és síndria?
ResponEliminaPetons!
Anna