Crec que un dels primers experiments dolços que vaig fer a la cuina de casa varen ser unes galetetes de gingebre. Varen sortir tan bones que des d’aquell dia sóc addicta declarada a qualsevol recepta de galetes. Recepta que veig, recepta que guard per quan tengui temps de fer-la.
És tal la meva debilitat per fer galetes de tot tipus, que un dia vaig a anar a una tenda on tenen productes alemanys i, mentre mirava els diferents productes que tenien, vaig veure uns talladors de galetes linzer d’oferta, no havia sentit parlar mai d’aquestes galetes però òbviament no em vaig poder resistir i els vaig comprar. Crec que són els millors talladors que tenc, bonics, fàcils d’ utilitzar i de fer nets.
Quan vaig arribar a casa em vaig posar a cercar que era allò de Linzer Cookies. Aquestes galetes són una variant del famós Linzer Tort, i es diu que el seu nom prové de la ciutat austríaca de Linz. Els seus orígens són antics i ja s’han trobat referències escrites d’aquest dolç des de principis del segle XVIII.
Aquestes galetes és fan sobretot per l’època de Nadal, però jo trob que són ideals per a qualsevol moment especial.
Les tradicionals es fan amb ametlles i van farcides amb melmelada de maduixa o móres, però també poden dur altres fruits secs com nous o avellanes o altres farciments.
Amb aquesta recepta particip al HEMC # 51. La veritat és que nosaltres no celebram Sant Valentí; som de Sant Jordi, el llibre i la rosa. Això no obstant, aquest mes l’amfitrió del HEMC era el Manu, de Cocinando con Catman i, com ell em va dir, estava obligadíssima a participar en aquest esdeveniment culinari. Per això, he preparat aquestes galetetes que crec que són perfectes per tenir un petit detall.
Vaig seguir bàsicament la recepta que venia dins la capsa dels talladors, encara que vaig ajustar algunes coses al meu gust (com afegir-hi xocolata!!)
Ingredients:
150 grs de fruits secs (ametlles, nous o avellanes). Jo he utilitzat avellanes.
100 grs de mantega de bona qualitat a temperatura ambient
125 grs de sucre
1 vermell d’ou
Una cullerada d’ extracte de vainilla
150 grs de farina de rebosteria
Una culleradeta de canyella
Un pessic de sal
Farciment: melmelada de maduixa, jo també vaig fer unes galetes amb el farciment de xocolata, així que vaig utilitzar crema de xocolata blanca i negra (Nocilla)
Si volem fer unes galetes amb la massa de xocolata: una cullerada de xocolata en pols (tipus Valor)
Preparació:
- Trituram els fruits secs, han de quedar esmicolats però han de quedar bocinets petits que es trobin en menjar les galetes.
- Mesclam la mantega, el sucre i el vermell de l’ou.
- Afegim la farina, la vainilla, la canyella i el pessic de sal. Mesclam tots els ingredients i afegim els fruits secs, fins que ens quedi una massa homogènia i ben integrada.
- Amb la massa que va sortir vaig fer dues parts. A una hi vaig afegir una cullerada de Cacau en pols i ho vaig mesclar per tal d’obtenir una massa de xocolata.
- Estiram la massa amb el corró i amb el tallador tallam les galetes. Unes senceres i unes amb el forat enmig que serviran de tapa.
- Enfornam les galetes uns 15-20 minuts a 180ºC fins que quedin daurades.
- Les deixam refredar i les farcim.
- Jo vaig posar melmelada de maduixa i crema de xocolata negra a les que havia fet amb la massa sense xocolata. I crema de xocolata blanca (és a dir, Nocilla blanca) a les que havia fet amb la massa de xocolata.
- Posam sucre en pols damunt la galeta que servirà de tapa i la col·locam damunt el farciment... Linzer Cookies a punt per ser menjades!!
quines galetes mes xules, ara m'hen menjaria un bon grapadet. veig que també treus temps d'on sigui per publicar...bona nit guapa.
ResponEliminaQuina meravella de galetones...un parellet no les trobaries a faltar, oi?...A reveure!
ResponEliminaHola Paula,
ResponEliminaSi són teves, aquesta va a la de pendents. Has fet unes fotos esplèndides Paula. I moltes gràcies per les explicacions. Petons!
Gracias de verdad...porque se que el tema san vale tin no te gusta a un pelo...y que mejor que estas libase...que por cierto me has robado...y estaba a punto de publicar junto con las de cristal...pero bueno así te cito otra vez...y seguimos con nuestro peloteo habitual jijjiji...que no se a ti pero a mi me encantAaaaaaa!
ResponEliminaSegundo...si me lo he comido todo lo de las manzanas...pero reconozco que no todo el mismo día...ha sido un finde intenso...y lleno de manzanas jajajaajajja...
Tercero...no te pases con tu idea del reto que seguro es fantástica jajajajaj
Un besoteeeee del moixet
M'apunto la recepta. Aquest tipus de galetes sempre m'han atret, però mai les he provat. Ara ja no tinc excusa de no fer-ho.
ResponEliminaUna abraçada!
Mira que jo no sóc pas gens de melmelada, però aquestes galetes sempre m'han cridat l'atenció, és com el sacher, que per mi, si no té una bona capa de melmelada de albercoc dins no és el mateix!! A veure si m'animo i les provo, tenen una pinta espectacular!!
ResponEliminaAh!! I m'encanta la foto que has fet amb la galeteta sobre la tassa, em recorda la meva dels gingermans, es que queden molt bé les fotos per les galetes així, oi?? ^^
Un petó i bona setmana!!!
Paula, gracias por visitar mi blog. Me alegro de que te guste.
ResponEliminaYo he venido ha echar un vistazo al tuyo y me ha encantado, me quedo.
Me apunto alguna receta para probarla.
Estas galletas son estupendas.
Besos
Les galetes fan molt bona pinta i les fotos són precioses!!! Petons gastronómics
ResponElimina¡Esto tiene una pinta riquííísimaaa!.
ResponEliminaQuines galetes més xules! T'han quedat fantàstiques. I les fotos són genials. M'encanten! Ai, ara en mullaria un parellet dins el cafè...Mmm...
ResponEliminaPetonassos preciosa!
Que bones!!!! I la foto amb el cafè amb llet uhmmm!!!! I jo menjant un entrepà de pernil dolç....
ResponEliminahola carinyet!!! saps que jo encara no he fet mai galetes???? però aquesta recepta segur que no me la perdo!!!! jajajajaja. Per cert, les fotos son xules xules!!!! 8) petonets guapa
ResponEliminaEiii...
ResponEliminaT'han quedat divines!!!
Moltes felicitats
T'han quedat precioses, i segur que igual de bones!!
ResponEliminaApa, què bones! Apuntadíssimes, les faré amb melmelada de gerds!
ResponEliminaPetonets.
Fantasticas!!! Descubri tu blog hace poquito, y tengo que decirte que me encanta! Si te apetece, tienes un regalito en mi blog.
ResponEliminaPetonetsssss
Magnifiques aquestes galetes.... y la tassa que les acompanya tambe fa una pinta....
ResponEliminaUn a abraçada
unas magnificas galletas y unas buenas fotos seguro que estan buena
ResponEliminapeto
miquel
T'han quedat unes galets molt boniques! i tenen una bona pinta, per agafar-ne una i no parar!
ResponEliminaUna abraçada.
Nosaltres també Sant Valentí...es Sant Jordi!!! peró si he de buscar una excusa per festejar el día 14, ja la tinc...jajaja
ResponEliminaun petonet
T'han quedat genials!!1 jo tampoc les coneixia fins fa ben poc. Justament les vaig fer per Nadal amb forma d'estrella...les tinc al blog penjades. Son boníssimes i precioses.
ResponEliminaMolts petonets guapa
que ricas que son estas galletitas, también llamadas "mantecadas inglesas". Me encanta el detalle del corazón. :)
ResponEliminaMontse; doncs, sí, trec temps d'aquí on no n'hi ha, però per ara encara me'n surto!!
ResponEliminaMercè:és clar que no les trobaré a faltar, ara te'n prepararé un paquet ;)
Eri: a casa m'han dit que no saben si són més bones que els de cacauet, així que ja saps...
Manu: siendo tu el anfitrión, tenía que participar en el HEMC sí o sí. Espero impaciente tu receta de galletas.
Nyanyels: doncs, ja saps que et toca!
Anna: la veritat és que la melmelada els dona un punt!! I la Sacher, què dir de la Sacher? Sobren les paraules!
Ana: gracias por la visita y bienvenida.
Com gat i gos: gràcies! Maques i a damunt boníssimes!
Iratxe: gracias guapa!
Marina: sempre en pots preparar per demà berenar!! ;)
Catieu: la veritat és que no em fas cap enveja!! Je,je!
Judith; amb les meravelles que fas i no has fet galetes!! Ai, ai, ai!! Bé, tanta sort que has fet la massa de la pizza per la recepta dels 15, no???? Benvinguda al món addictiu de les masses!
ResponEliminaGastropuntcat: gràcies noies!
Jordi: repetiré la recepta segur, m'ha agradat fer-les, però més encara menjar-les!!
Mònica: ja t'has compromés públicament, eh? Espero veure la recepta al teu bloc ben aviat!
MónicaG: gracias, ahora iré a hacerte una visita.
StHilari: gràcies! Això és el que es diu un berenar per agafar forces!!
Miquel: gracias!
Gemma: a casa vàren volar!! Vist i no vist!!
Neus: Que no ho celebram, doncs, per alegrar-nos una estona ja tenim excusa suficient per fer-les.
Ingrid: tot un descobriment "galeter". Ara aniré a veure les teves.
Sole: no sabia lo de mantecadas inglesas! Me lo apunto!
Moltes gràcies a tots per tots els comentaris! Una abraçada!
Han de ser tan bones, les fotos són una delícia!
ResponEliminaBon dia!!!
ResponEliminaJO també sóc una adicta a les galetes. De fet per ser més concrets: no m'agraden els pastissos, potser m'agrada més la bolleria i les GALETES!!!
Aquetes galetes es veuen del tot professionals! i les fotografies més grans: fantastic!!!
Com sempre les històries que ens expliques són fantàstiques!
Molta sort en el concurs en que el Manu es l'amfitrió. Nosaltres tampoc cel·lebrem Sant Valentí, i sí StJordi, i com tu, potser acabi per fer alguna cosa per l'HEMC i en honor al Manu.
Fins aviat,
Mglòria
Sempre m´han agradat aquestes galetes. Com viatjo a Alemany i a l´est d´Europa sempre en compro amb tots els sabors possibles de melmelada.
ResponEliminaQuina monada de galetes, amb aquests talladors queden super xules! I farcides amb xocolata han de ser un autèntic vici ;)
ResponEliminaJo també m'estic aficionant a les galetes. Aquestes que ens has fet són moníssimes. Quan trobes un tallador xul·lo fas meravelles! Amb la xocolata i el gustet de les avellanes han de ser un vici!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
T'han quedat unes galetes genials, tant si són per Sant Valentí com per qualsevol altre dia de l'any!!! Jo he de posar-me més en el tema de les galetes, que no en faig mai i mira que m'agraden!!
ResponEliminaPetonets,
Sandra
Paula, què boniques t'han quedat. M'encanten i amb la forma de cor al mig són ideals per Sant Valentí.
ResponEliminaPer cert, segur de amb melmelada són molt bones però amb xocolata...han de ser la bomba!!
Molts petonets bonica i i tant que pensarem amb tu pel club!! ;)
Quina pinta que tenem,mare meva açò es diu unes bones galletes¡¡¡¡
ResponEliminam'enporto la recepta,les provaré.
Mil petons guapa.
Que galletas tan fantasticas..yo todavia no me he estrenado ..pero estoy apuntando..La crema catalana muy buena pinta ..Besos MARIMI
ResponEliminaMe parecen unas galletas fantásticas, independientemente del uso que se les den.
ResponEliminaPero esos corazones te han quedado fabulosos.
Besos
La linzer és un dels meus pastissos preferits així que suposo que aquestes galetes m´han d´agradar moltíssim...a més són una monada!!! petonassos
ResponEliminaAIIII!!! Quina pinta.
ResponEliminaNosaltres en volem!!!
I amb aquestes fotos....
Ara sen's cau la baba..
Te han quedado preciosas,me encanta este tipo de galletas y tu las has bordado.besos Esther
ResponEliminaOOOOOhhhhh! Paula, unes linzer!!!
ResponEliminaM'agraden molt, i les teves t'han quedat amb una pinta fabulosaaaa!!!
Petons!
Eva
Paula... nunca he hecho éstas galletas... y creo que ya va siendo hora. A ver mañana domingo que es mi día de horno...
ResponEliminaBesazos
Avui he preparat aquestes galetes per berenar, són boníssimes!!!
ResponElimina