dilluns, 15 de novembre del 2010

Bundt Cake de poma i canyella

Avui, 15 de novembre de 2010, és el “National Bundt Day” als EUA. Sí, molt bé, però que és això del “bundt” cake? Idò, és un pastís (cake) fet en un motlle Bundt. Aquests motlles són rodons amb diferents formes als laterals i amb un tub central que fa que el pastís quedi buit al mig. Aquests són els motlles més venuts a tot el món i un clàssic de la rebosteria nord-americana. Actualment són una marca registrada de la Nordic Ware Company, que els fabrica des de fa 60 anys i actualitza els models anualment.
            Aquest tipus de motlle té un origen molt curiós tal com ens explica Bea, al seu blog ( http://www.elrincondebea.com/2010/04/vanilla-bean-bundt-cake.html).
            Cap al 1950 un grup de dones jueves que vivien als EUA volien un motlle semblant al que utilitzaven per fer el pastís Kugelhopf, així que van contactar amb el propietari de la companyia Nordic Ware per tal que en fes uns de semblants. Així ho fa fer, i en va posar a la venta però aquests no varen tenir molt d’èxit. Anys després, la Companyia Pillsbury va fer un concurs, on va quedar en segon lloc una recepta que va utilitzar aquest tipus de motlle...aquí va començar la bogeria...tothom volia tenir un motlle com aquells. Al 1972, aquest concurs el va guanyar una recepta d’ un Bundt Cake; així que la gent ja no volia tenir aquell motlle,...és que ja no podien viure sense ell. És diu que d’ aquest motlle se n’han venut més de 50 milions d’ unitats en tot el món.
   Si voleu més receptes de bundt cakes podeu mirar aquesta revista  gratuita on-line dedicada a aquests pastissos que publica Whole Kitchen. Pitjau aquí



Ingredients:
4 ous
220 grs de sucre morena
2 pomes
80 grs d’ oli d’oliva
1 iogurt (millor si és un iogurt grec)
220 grs de farina de rebosteria
Una cullerada de canyella en pols
Una cullerada de llevat (tipus Royal o Canari) o un sobre de gasificant

Per fer aquesta recepta, he utilitzat un motlle de la marca Lékué, ideal per fer un pastís petit (en surten unes 6 racions). Així que he utilitzat la meitat dels ingredients abans esmentats (amb aquests ens sortiria massa per un motlle d’uns 20-22 cms)

Preparació:
Amb TMX:
  1. Trituram les pomes al gust. Per aquesta recepta jo les he triturades uns segons a velocitat 10, fins que han quedat totalment desfetes, així trobarem el gust de poma al bundt cake però sense trobar bocins. Si volem trobar bocinets de fruita els deixarem del tamany que més ens agradi.
  2. Afegim el sucre i els ous, i mesclam un minut a velocitat 4, 37ºC.
  3. Afegim el iogurt i l’oli. Mesclam uns 10 segons a velocitat 4.
  4. Afegim la farina, la canyella i el llevat. Mesclam 10 segons a velocitat 4.
  5. Posam la massa dins el motlle i enfornam a 180ºC, fins que la coca estigui cuita. Ho sabrem perquè quan clavem un escuradents aquest sortirà net.
  6. Decoram amb sucre glass per damunt.

Sense TMX:
  1. Feim bocinets petits de poma i els reservam.
  2. Mesclam els ous i el sucre fins que es formi una massa homogènia.
  3. Anam afegint el iogurt i l’oli.
  4. Quan estigui ben mesclat, afegirem la resta d’ingredients: farina, canyella i llevat.

Suggerència: si volem podem afegir a la massa un poquet d’ anís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada